Vloot viert verjaardag evacuatie Duinkerken

0
576

(Novum/AP) – Tientallen schepen uit de Tweede Wereldoorlog zijn donderdag het Kanaal overgestoken ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de evacuatie van Duinkerken. Tussen 27 mei en 4 juni 1940 werd ieder beschikbaar vaartuig in Groot-Brittannië? naar Duinkerken gestuurd om van de Franse stranden 338 duizend Britse militairen te redden die waren ingesloten door het Duitse leger.

printstuur artikel door
Voormalige militairen die tijdens deze reddingsoperatie, operatie Dynamo, werden gered voeren donderdag mee met de vloot. Onder hen was de 93-jarige Lionel Tucker, die zich vooral nog weet te herinneren hoe uitgeput hij was toen hij aan boord klom van een boot die de naam Maagd van Orléans droeg. “Toen ik aan boord kwam viel ik neer en sliep tot we er waren en ik de witte kliffen van Dover kon zien”, zei hij.

In de vloot voeren vijftig schepen mee die zeventig jaren geleden meehielpen bij de reddingsoperatie.

De Britse oud-premier Winston Churchill beschreef de evacuatie als een ‘wonder van verlossing’. Zelfs zeventig jaar later is het nog een gebeurtenis die de Britse veerkracht weerspiegelt. “We kunnen allemaal erg trots zijn op de ‘kleine schepen’ van Duinkerken”, sprak de huidige Britse premier David Cameron.


bron trouw.nl