Virtuele herdenkings Book App ‘Bitterveld’ wereldwijd toegankelijk

0
696
4 mei herdenking. Herdenking van alle Nederlandse oorlogslachtoffers
4 mei herdenking. Herdenking van alle Nederlandse oorlogslachtoffers

Vanaf deze week is Book App Bitterveld van schrijver Liesbeth Eugelink verkrijgbaar in het Engels en daarmee toegankelijk voor een wereldwijd publiek. Eerder al verschenen de Nederlandse en Duitse versie van Bitterveld.

Virtueel herdenken
Bitterveld speelt zich af in onze tijd, maar reflecteert op de gebeurtenissen in Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, én reflecteert op de wijze waarop wij deze gebeurtenissen herinneren en herdenken. Het verhaal doet dat vanuit verschillende perspectieven: vanuit het perspectief van de slachtoffers, van de daders, en van de mensen die wegkeken of niets deden. Bitterveld is als het ware een virtuele herdenkingsruimte: ieder kan op zijn eigen manier stilstaan bij de gebeurtenissen toen, en nadenken over de betekenis ervan voor het hier en nu, voor hem- of haarzelf.

Interactief
Bitterveld is een interactief boek dat op verschillende manieren gelezen kan worden. De interface is een fictieve plattegrond van Berlijn. De lezer kiest een locatie op de plattegrond en leest verhalen die zich daar afspelen. Of hij gebruikt de knooppunten in de tekstfragmenten en ontdekt verschillende verhaallijnen die de lezer meenemen op reis door Berlijn. De app houdt bij welke tekstfragmenten je gelezen hebt.

Engelse vertaling
Bitterveld is oorspronkelijk verschenen in het Nederlands. Deze week verschijnt de Engelse versie (vertaler: Paul Evans). Eerder al verscheen Bitterveld in Duitse vertaling. In de app kun je eenvoudig switchen tussen de Nederlandse, Engelse en Duitse versie.

Aanbevelingen
Door KVB Boekwerk en het Nederlands Letterenfonds is Bitterveld onlangs geselecteerd als een van de best practices van digitale literatuur (Amsterdam, februari 2017).Bitterveld is tevens opgenomen in de Good Practices Handleiding van de Conferentie Connecting LawMemory (Mechelen, september 2016).

Over de maker
Liesbeth Eugelink (1970) is schrijver en essayist. Zij publiceerde essays en verhalen in onder meer De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad, Liter, Speling, Streven en Parmentier. In 2007 verscheen van haar Niets in mij gelooft dat. Over religie in de moderne Nederlandse literatuur (Ten Have).

Ontwikkelteam
Voor het ontwerpen en realiseren van de Book App Bitterveld werkte Liesbeth Eugelink samen met makers uit diverse disciplines: Bas Reijnen (vormgeving), Michiel Koorn, Appcentric (iOS), Monique van Dam (interaction design).

Apple App Store
Bitterveld is verkrijgbaar in de App Store en is compatible met iPhone en iPad. Kijk voor meer informatie op de website http://bitterveld.eu/ en http://www.liesbetheugelink.nl/