Villa Ellecom echt door V1 verwoest

0
533

ELLECOM – De vondst van een deel van een zogenoemde V1-raket uit de Tweede Wereldoorlog op een bouwterrein in het Gelderse Ellecom heeft eindelijk bevestigd wat ooggetuigen al sinds de Tweede Wereldoorlog zeiden: villa Groot Bergzicht in het dorp is tijdens de oorlog door een haperende raket opgeblazen. Tot nu toe waren nooit eerder onomstotelijke bewijzen van die gebeurtenis gevonden, aldus donderdag de gemeente Rheden, waar Ellecom bijhoort.

De V1 was een door de Duitsers ontwikkeld wapen en geldt als de voorloper van de latere kruisraketten. Op het bouwterrein is woensdag een persluchtreservoir gevonden, dat nodig was voor de aandrijving van de raket. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de situatie onderzocht en zegt dat er geen gevaar is, aldus de gemeente. Binnen 7 dagen wordt het raketdeel door de EOD verwijderd.

Groot Bergzicht hoorde bij de buitenplaats Bergzicht, die in het begin van de 18e eeuw door de adel werd gesticht op voormalige jachtgronden van prins Willem II van Oranje Nassau. Van de buitenplaats is alleen villa Klein Bergzicht nog over. Op de plek van de grote villa wordt nu een school annex dorpshuis gebouwd.

bron telegraaf.nl