Vijf jaar cel voor Demjanjuk

0
466

MÜNCHEN – Een rechtbank in het Zuid-Duitse? München heeft donderdag bepaald dat John Demjanjuk (91) schuldig is aan medeplichtigheid aan de moord op 27.900 Joden, onder wie veel Nederlanders, in het vernietigingskamp van de nazi’s in Sobibor. Demjanjuk kreeg vijf jaar gevangenisstraf opgelegd, die hij moet uitzitten in een gevangenis in Duitsland. Dat meldden Duitse media.

De openbare aanklager had zes jaar cel geëist tegen Demjanjuk. Diens advocaten pleitten voor vrijspraak omdat Demjanjuk het slachtoffer zou zijn van een persoonsverwisseling.

Het is onduidelijk hoe lang Demjanjuk nog achter tralies door moet brengen. Hij heeft exact twee jaar in voorarrest gezeten.

Laatste woord

Demjanjuk reageerde nog niet op de uitspraak. In de ochtend had rechter Ralph Alt hem gevraagd of hij het laatste woord wilde hebben, voorafgaand aan het uitspreken van het vonnis. Demjanjuk antwoordde kort en bondig: Nein.

Het Simon Wiesenthalcentrum heeft de veroordeling van Demjanjuk met instemming begroet. ”We zijn tevreden dat hij eindelijk tot een gevangenisstraf veroordeeld is”, liet directeur Efraim Zuroff van de vestiging in Jeruzalem weten aan het Duitse persbureau DPA.

Hoger beroep


Tijdens het proces, dat in november 2009 begon, heeft Demjanjuk nooit een verklaring afgelegd. De advocaat van Demjanjuk, Ulrich Busch, had eerder al aangekondigd dat hij namens zijn cliënt hoger beroep zou aantekenen tegen een eventuele veroordeling.

bron nu.nl