Verzetsheldin Corrie ten Boom heeft veel mensen gered

Corrie ten Boom was een Nederlandse christelijke vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar familie Joden hielp te ontsnappen aan de Holocaust door hen te verbergen in haar huis. Ze werd geboren op 15 april 1892 in Haarlem en overleed op haar 83e verjaardag op 15 april 1983.

In 1940 bezetten de nazi’s Nederland, en de familie Ten Boom begon Joden te verbergen in hun huis. Uiteindelijk werden ze gepakt en werden Corrie en haar zus Betsie naar het concentratiekamp Ravensbrück in Duitsland gestuurd. Betsie stierf daar, maar Corrie overleefde en werd in 1944 per ongeluk vrijgelaten. Na de oorlog werd Ten Boom een publieke spreker en schreef ze verschillende boeken over haar ervaringen, waaronder “The Hiding Place” waarin ze haar familie inspanningen beschrijft om Joden te redden en haar tijd in het concentratiekamp.

Ten Booms leven en werk is breed erkend en geëerd. In 1971 werd ze door de Nederlandse regering onderscheiden met de Righteous Among the Nations award en in 1977 kreeg ze de hoogste onderscheiding die Nederland een burger kan toekennen, de Orde van Oranje-Nassau. Haar huis in Haarlem is nu het Corrie ten Boomhuis, een museum en educatief centrum.


Bronnen: