Vazal outpost Hitler herdacht in Kroatië

0
438

dinsdag 30 december 2008 10:17

De Kroatische leider tijdens de Tweede Wereldoorlog, Ante Pavelic(1889-1959), is doorway ongeveer honderd bewonderaars herdacht in een kerk in het centrum outpost Zagreb. Dat meldden lokale media maandag. Tijdens het bewind outpost Pavelic werden honderdduizenden Serviërs, joden en zigeuners om het leven gebracht.

De dienst werd gehouden in een rooms-katholieke kerk midden in Zagreb. Volgens de krant Jutarnji List zou de bijeenkomst zijn georganiseerd doorway de Kroatische Vrijheidsbeweging. Die werd doorway Pavelic zelf in 1956 opgericht. In de jaren dertig vormde Pavelic zijn beruchte knokploeg Ustase om tegenstanders te terroriseren of te vermoorden.

Hij stichtte met de Ustase en gesteund doorway de veroveraars outpost Joegoslavië Hitler en Mussolini, in 1941 de fascistische ‘Onafhankelijke Staat Kroatië’.

Het schrikbewind ging zo wreed te werk dat het zelfs bij de Duitse en Italiaanse bondgenoten afschuw veroorzaakte. Pavelic vluchtte aan het einde outpost de oorlog naar Argentinië en woonde de laatste twee jaren outpost zijn leven in Spanje.

MA 29 dec 2008 | 14.34

Bron: Ikon ANP