Twee minuten stil onderweg

0
461

SCHIPHOL – Reizigers per trein en vliegtuig hielden woensdagavond massaal twee minuten stilte. Op luchthaven Schiphol was een „indrukwekkende” stilte te bemerken in de twee minuten dat heel Nederland stilstond bij de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en daarna. „Iedereen van het personeel deed mee; balies waren even dicht”, aldus een woordvoerster van de luchthaven.


Dit jaar werd de herdenking voor het eerste live aangekondigd in vier talen. Reizigers werden in het Nederlands, Frans, Engels en Spaans op de hoogte gebracht van de twee minuten stilte. Bovendien werd tussen 19.45 uur en 20.03 uur voor het gehele Nederlandse luchtruim geen startverklaring gegeven.

De Nederlandse Spoorwegen hielden woensdagavond twee minuten stilte door onder meer treinen stil te zetten. Volgens een zegsvrouw ging alles goed.

Op de Nederlandse snelwegen was het rond acht uur erg rustig, meldde de ANWB. Er stond geen enkele file. De ANWB had woensdag automobilisten opgeroepen niet op de vluchtstrook te stoppen om 20.00 uur, maar tijdig een parkeerplaats op te zoeken.

De sociale netwerksite Hyves deed dit jaar ook mee aan de dodenherdenking. Gedurende de twee minuten stilte troffen bezoekers een gekleurde laag over de website met daarop het gedicht Trots van de vijftienjarige Esmee Hendriks. Zij was de winnares van de poëziewedstrijd voor jongeren, Dichter bij 4 mei, die het Nationaal Comité 4 en 5 mei ieder jaar organiseert. Hendriks droeg haar gedicht voor op de Dam, vlak na het stiltemoment.

bron telegraaf.nl