Tunnel en id-plaatje gevonden in Sobibor

0
675

In het voormalig vernietigingskamp Sobibor in Polen is een ondergrondse tunnel en een identiteitsplaatje van een Nederlandse jongen gevonden. Dat meldde de Stichting Sobibor.

De tunnel werd mogelijk gegraven door gevangenen van het Sondercommando, die onder meer de lichamen van Joodse gevangenen moesten verbranden.

Een plaatselijke archeoloog, Wojciech Mazurek, denkt dat de tunnel voortijdig is ontdekt door de nazi’s en dat er dus niemand door heeft weten te ontsnappen.

Advertisement

Het gevonden identiteitsplaatje is van David (roepnaam: Deddie) Zak. Hij werd in Amsterdam geboren en als 8-jarige jongen met het beruchte kindertransport van 6 en 7 juni 1943 uit kamp Vught weggevoerd naar Westerbork. Vanuit daar belandde hij in Sobibor, waar hij samen met zijn ouders op 11 juni 1943 werd vermoord.

Skeletten

Op het terrein zijn ook beenderen gevonden van zes intacte skeletten in een graf. Eén skelet heeft een ingeslagen schedel, vijf een nekschot. Volgens Mazurek zijn dit de eerste (overblijfselen van) gevonden menselijke resten die niet zijn verbrand.

Het zouden gevangenen kunnen zijn die na de grote gevangenisopstand van oktober 1943 zijn vermoord om het bewijs te vernietigen, of Poolse verzetslieden die na de oorlog door de inlichtingendiensten van de Sovjet-Unie zijn gefusilleerd.

bron nu.nl