The Army of Crime (Frans: L’Armée du crime) is een Franse drama-oorlogsfilm uit 2009 geregisseerd door Robert Guédiguian en gebaseerd op een verhaal van Serge Le Péron, die ook een van de drie gecrediteerde voor het scenario. Het kreeg een brede release in Frankrijk op 16 september 2009 en opende in de Verenigde Staten in 2010.
De film gaat over de ontwikkeling van de Manouchian Group, een 23-koppige verzetseenheid onder leiding van een Armeense balling. Ze werden in 1944 gevangengenomen, door een Duitse militaire rechtbank berecht en geëxecuteerd.
De titel van de film is ontleend aan een propagandaposter die bekend staat als L’Affiche Rouge (rode poster), waarin de nazi’s deze Franse verzetsstrijders als buitenlandse criminelen probeerden voor te stellen. Het bijschrift luidde “Bevrijders? Bevrijding door het leger van de misdaad”.
In Parijs tijdens de Duitse bezetting ontwikkelen zich verzetsbewegingen, waaronder enkele door migranten. Een slecht gesorteerde groep verzetsstrijders pleegt ongeorganiseerde aanslagen. Missak Manouchian, een Armeense balling, staat klaar om te helpen, maar is terughoudend om te doden; voor hem is het een ethische kwestie om klaar te zijn om te sterven, maar niet om te doden, maar de omstandigheden brengen hem ertoe zijn terughoudendheid te laten vallen. Onder zijn leiding plant de 23-koppige groep zijn acties beter en ontwikkelt zich als wat bekend stond als de Manouchian Group. Het maakte deel uit van een netwerk van 100 verzetsstrijders in Parijs dat in 1943 de meeste gewapende verzetsdaden uitvoerde.
De film volgt de geschiedenis van deze groep, van de vorming tot de arrestatie, het proces door een Duitse militaire rechtbank en de executie van haar leden in 1944.
In een poging om te reageren op de publieke woede over de executies en de verzetsstrijders in diskrediet te brengen, verspreidde en hing de Vichy-regering duizenden posters op, bekend als L’Affiche rouge vanwege de rode achtergrond, met foto’s van tien van de mannen en gegevens over hun achtergronden, om de migranten af te schilderen als terroristen en criminelen. Het publiek schreef Morts pour La France (Gestorven voor Frankrijk) op de posters, de uitdrukking die officieel soldaten herdenkt die sneuvelen in de strijd. Ze lieten ook bloemen achter als eerbetoon.