Stichting wil bunker Seyss-Inquart behouden

0
740

De bunker van de Duitse rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart aan de Loolaan in Apeldoorn is al een aantal jaren gesloten, omdat het bouwwerk in slechte staat is.

Voor die tijd werd het schuiladres af en toe op verzoek geopend voor bijvoorbeeld historici. De nieuw opgerichte Stichting tot Behoud van de Bunker gaat nu proberen om 150.000 euro in te zamelen, zodat de bunker opgeknapt kan worden en behouden blijft.

De Oostenrijker Seyss-Inquart behoorde tot de nazi-top in de Tweede Wereldoorlog. In 1943 kocht bij een buitenhuis in Apeldoorn. Daar liet hij een bunker bouwen, waarin hij zich bij gevaar met zijn belangrijkste personeel kon terugtrekken.

Hij werd na de oorlog ter dood veroordeeld. Het omvangrijke complex bleef met de inrichting behouden en was een aantal jaren toegankelijk voor publiek. Begin jaren vijftig hebben kunstenaars nog spotprenten op de muren geschilderd. Later besloot de gemeente als sleutelhouder dat de schuilplaats misschien ‘verkeerde mensen’ kon aantrekken en sloot het bouwwerk af.

Volgens de stichting is de bunker het enige echte oorlogsmonument in Apeldoorn en daarom extra belangrijk. De villa is allang in gebruik als bedrijfspand.

bron nu.nl