Sophie’s Choice (1982): Oorlogsfilm

Sophie’s Choice is een Amerikaanse dramafilm uit 1982 onder regie van Alan J. Pakula. De hoofdrollen worden vertolkt door Meryl Streep als Zofia “Sophie” Zawistowski, een Poolse immigrant naar Amerika met een duister geheim uit haar verleden die een pension in Brooklyn deelt met haar onstuimige minnaar Nathan (Kevin Kline in zijn eerste speelfilm) en de jonge schrijver Stingo (Peter MacNicol). Het bevat ook Rita Karin, Stephen D. Newman en Josh Mostel.

In 1947 verhuist Stingo naar Brooklyn om een roman te schrijven en raakt bevriend met buren Sophie Zawistowska, een Poolse immigrant, en haar emotioneel onstabiele minnaar, Nathan Landau.

Nathan is constant jaloers en wanneer hij in een van zijn gewelddadige stemmingswisselingen is, overtuigt hij zichzelf ervan dat Sophie ontrouw is, en hij misbruikt en lastigvalt haar. Een flashback laat zien hoe Nathan Sophie voor het eerst ontmoette na haar immigratie naar de VS toen ze instortte door ernstige bloedarmoede.

Sophie vertelt Stingo voordat ze naar de VS kwam, dat haar man en vader werden gedood in een Duits werkkamp en dat ze werd geïnterneerd in Auschwitz. Stingo hoort later van een universiteitsprofessor Sophie’s vader was een nazi-sympathisant. Wanneer Stingo Sophie hiermee confronteert, geeft ze de waarheid toe.

Sophie legt uit dat nadat haar vader en echtgenoot, die zijn assistent was, door de nazi’s waren meegenomen, ze een minnaar in oorlogstijd had, Józef. Hij woonde bij zijn halfzus Wanda en was een leider in het verzet. Wanda probeerde Sophie te overtuigen om enkele gestolen Gestapo-documenten te vertalen, maar Sophie weigerde, uit angst dat ze haar twee kinderen Jan en Eva in gevaar zou brengen.

Twee weken later werd Józef vermoord door de Gestapo en Sophie werd gearresteerd en met de kinderen naar Auschwitz gestuurd. Na aankomst werd Sophie aangesteld als secretaresse van Rudolph Höss vanwege haar taal- en kantoorvaardigheden.

Nathan vertelt Sophie en Stingo dat hij baanbrekend onderzoek doet bij Pfizer, maar Nathans doktersbroer vertelt Stingo dat Nathan paranoïde schizofrenie heeft en dat alle scholen die Nathan beweerde te bezoeken eigenlijk dure “grappige boerderijen” waren. Nathan is geen bioloog zoals hij beweert. Hij heeft wel een baan bij Pfizer, die zijn broer voor hem heeft gekregen, maar die staat in de bibliotheek, en hij assisteert slechts af en toe bij onderzoek.

Nadat Nathan gelooft dat Sophie hem opnieuw heeft verraden, belt hij haar en Stingo op en vuurt in een gewelddadige woede een pistool af. Sophie en Stingo vluchten naar een hotel en hij plant een toekomst voor de twee. Ze stemt ermee in om bij hem te zijn, maar niet om te trouwen omdat ze zichzelf een ongeschikte moeder vindt. Bij aankomst in Auschwitz was ze gedwongen om een van haar kinderen te kiezen om naar de gaskamer te worden gestuurd, zo niet beide, dus koos ze Eva.

Sophie en Stingo bedrijven de liefde. Terwijl hij slaapt, laat ze een briefje achter en keert terug naar Nathan. Sophie en Nathan sterven samen door zelfmoord door het nemen van cyanide. Stingo draagt het gedicht “Ample Make This Bed” voor uit een boek van Emily Dickinson, de Amerikaanse dichteres sophie was dol op lezen, dat ze op haar bed achterliet.

Stingo verhuist naar een kleine boerderij die zijn vader onlangs heeft geërfd in het zuiden van Virginia om zijn roman te schrijven.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Sophie’s Choice (film) – Wikipedia
  3. Sophie’s Choice (1982) – IMDb
  4. AFI|Catalog – Sophie’s Choice