Slag om Suomussalmi, Finse overwinning in Januari 1940

Slag om Suomussalmi, Finse overwinning in Januari 1940
Slag om Suomussalmi, Finse overwinning in Januari 1940

De Suomussalmi-gevechten begonnen op december 1939, toen de Sovjet-Unie een offensief begon in het noorden van Finland met de 44ste jagerdivisie als leidende eenheid. De Finse troepen onder leiding van generaal Hjalmar Siilasvuo begonnen met een defensieve tactiek, gericht op het afslaan van de Sovjet-aanval.

De Sovjet-Unie had de Finse Winteroorlog begonnen met de verovering van deze gebieden als doel. Maar de Finse troepen onder leiding van generaal Hjalmar Siilasvuo voorkwam dat door een briljante defensieve tactiek in het gebied.

De Sovjet-Unie had een groot offensief gelanceerd in de omgeving van Suomussalmi, met de 44ste Jagerdivisie van generaal Ivan Pronin als leidende eenheid. Deze divisie was verantwoordelijk voor het oprukken naar het noorden van Finland, met als doel om de belangrijke weg tussen Rovaniemi en Kajaani te veroveren.

Maar Finse troepen onder generaal Siilasvuo gebruikten een gedecentraliseerde tactiek om de Sovjet-eenheden te verslaan. Finse ski-eenheden, ondersteund door infanterie, veroverden Sovjet-verkenningseenheden op weg naar hun achterhoede. Dit leidde tot chaos in de Sovjet-macht, waardoor ze niet in staat waren om hun aanval voort te zetten.

De 44ste jagerdivisie werd zwaar getroffen, met zware verliezen aan mankracht en materieel. Veel soldaten stierven vanwege de barre weersomstandigheden en ontbering, en er werden veel gevangenen gemaakt. De Finse overwinning in Suomussalmi betekende een grote tegenslag voor de Sovjet-Unie en gaf Finland tijd om haar positie te versterken.

De slag om Suomussalmi is een van de belangrijkste gevechten van de Finse Winteroorlog, en wordt vaak beschouwd als een van de grootste militaire overwinningen van Finland in de moderne tijd.

In januari 1940 begonnen de Finse troepen met hun tegenoffensief, waarmee ze de Sovjet-eenheden verder terugdreven. De 44ste jagerdivisie werd zwaar getroffen en de Sovjet-Unie besloot om haar offensief te stoppen. De gevechten eindigden rond januari 1940, met een Finse overwinning.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940