Silent Night (2002): Oorlogsfilm

Silent Night is oorlogsfilm uit 2002, over de slag in de Ardennen waarbij ze hun meningsverschillen voor één nacht opzij te zetten en een kerstdiner te delen.

Een Duitse moeder, Elisabeth Vincken (Linda Hamilton), die haar oudste zoon al had verloren in de Slag om Stalingrad en wier man kok is in het Duitse leger, en haar zoon Fritz zoeken hun toevlucht in een hut in de buurt van de frontlinies in de Ardense bossen in West-Europa.

Ze worden binnengevallen door drie Amerikaanse soldaten en kort daarna drie Duitse soldaten, en na veel verzet weet de moeder de vijandelijke soldaten te overtuigen om hun meningsverschillen voor één nacht opzij te zetten en een kerstdiner te delen. De Duitsers waren van plan de Amerikanen te doden, maar uiteindelijk delen zij en de Amerikaanse soldaten hun rantsoenen om een echt kerstdiner te maken. Dit omvat zelfgemaakte koekjes en ander lekkers.

De hele nacht door raken de Amerikanen en Duitsers bevriend met elkaar, ondanks het feit dat ze uiteindelijk terug moeten naar de oorlog. De volgende ochtend komt er een Amerikaanse MP-soldaat die verrast is door wat hij ziet.

Als hij hoort wat er is gebeurd, richt hij zijn geweer op de Amerikaanse soldaten en begint met de Duitsers te praten. Zich realiserend dat de officier in werkelijkheid een Duitse soldaat is die de Amerikaanse linies heeft geïnfiltreerd, geven de Amerikanen zich over en krijgen de drie Duitse soldaten hun wapens.

De Duitse infiltrant beveelt vervolgens de drie andere soldaten om de Amerikanen te executeren. Vlak voordat hij op het punt staat de moeder neer te schieten, slaat een van de Duitse soldaten hem knock-out en redt haar. De soldaten vertrekken, waarbij de Amerikanen de Duitse infiltrant krijgsgevangen nemen, en ook een van de Duitsers, die pas vijftien is – geen van beide partijen wil dat hij in een toekomstige strijd sneuvelt. Ook de

Duitsers keren terug naar hun kant. Allen nemen afscheid en wensen elkaar veel succes voor de rest van de oorlog. Tegenwoordig krijgt een oudere Fritz (Michael Sinelnikoff) bezoek van soldaat Jimmy Rassi’s kleinzoon Christopher, waarbij Fritz rassi’s dogtags overhandigt.‎