Sea of Sand (1958): Oorlogsfilm

Sea of Sand (in de VS uitgebracht als Desert Patrol) is een Britse oorlogsfilm uit 1958 met Richard Attenborough, John Gregson en Michael Craig. De film, die werd geregisseerd door Guy Green, gaat over een patrouille van de Long Range Desert Group (LRDG) tijdens de Noord-Afrikaanse campagne in de Tweede Wereldoorlog. Het werd op locatie opgenomen in het Koninkrijk Libië.

Aan de vooravond van de Slag bij El Alamein leidt kapitein Tim Cotton een patrouille op een raid om een Duitse brandstofstortplaats diep achter de vijandelijke linies te vernietigen. Kapitein Williams van de Royal Engineers wordt naar Cotton’s patrouille gestuurd om een mijnenveld rond een Duitse benzinestortplaats aan te pakken. Als gewone soldaat neemt Williams de tijd om zich aan te passen aan de niet-reglementaire manier waarop de LRDG opereert. Hij vindt de verscheurde foto van een meisje in Cotton’s knuppel, die haar afdoet als “oud nieuws”. Later laat Williams Cotton een foto van zijn zoon zien; Cotton zegt dat hij alles heeft om voor te leven.

De missie, die begint met vijf Chevrolet 30 cwt-trucks, begint met een gevaarlijke reis door het door de asmogendheden bezette Libië, waar de LRDG Luftwaffe-spottervliegtuigen en patrouilles van het Africa Korps tegenkomt. Zes van hun mannen worden gedood en twee van hun Chevrolets worden vernietigd door een Duitse pantserwagen. Bij het bereiken van het Duitse bevoorradingsdepot doet Williams zijn werk en creëert een pad door het mijnenveld met de hulp van korporaal Mathieson. De rest van de groep vernietigt de voorraden benzine, maar sergeant Hardy wordt gedood bij de ontsnapping. Maar verborgen in de stortplaats is een groot aantal Duitse panzers. Helaas kan Cotton dit niet melden aan de basis omdat de radio in een Duitse hinderlaag wordt geslagen, waarbij ‘Blanco’ White gewond raakt aan het been.

De groep kent het belang van de informatie en weet dat ze moeten terugkeren en deze aan de basis moeten melden, terwijl er tijd is om ernaar te handelen. Tijdens hun terugreis worden ze meedogenloos achtervolgd door een Duitse officier die vastbesloten is hen tegen te houden. Wanneer twee half-tracks hen aanvallen, raakt Cotton gewond aan de arm en sergeant Nesbitt wordt gedood. Uiteindelijk – met nog 40 mijl te gaan naar de geallieerde basis – komt de laatste vrachtwagen zonder brandstof te zitten. Blanco biedt zich vrijwillig aan om achter te blijven en een Vickers machinegeweer te bemannen, Brody biedt aan om bij zijn vriend te blijven maar Cotton zegt “Iedereen die kan gaan door”. Terwijl de anderen richting de basis gaan, offert Blanco zich op om de laatste achtervolgende Duitse halftrack te vertragen.

De groep, met hun water uitgeput, ziet een andere LRDG-patrouille op een vrachtwagen. Maar voordat ze hen kunnen signaleren, worden de achtervolgende Duitsers gespot. Williams pakt een Sten-pistool en leidt de Duitsers weg van zijn groep. Zijn acties stellen de LRDG-patrouille in staat om de half-track te overvleugelen en te vernietigen; hij wordt echter gedood. Cotton klaagt dat hij alles had om voor te leven.

De film eindigt met Cotton die de tanks rapporteert aan zijn CO terug op de basis. Ze spreken ook over Williams en het offer dat hij voor de groep heeft gebracht. Het openingsspervuur van El Alamein begint.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Sea of Sand – Wikipedia
  3. Helden van de woestijn (1958) – IMDb
  4. Sea of Sand (Film, 1958) – MovieMeter.nl