Schokkende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt

0
462

Na bijna 70 jaar zijn ze eindelijk gevonden. Foto’s van Duitse bezetters die op 16 april 1942 diamanten roofden van Joodse handelaren. Jarenlang zat het unieke beeldmateriaal verstopt tussen het plafond en de vloer van een Amsterdams woonhuis, bij een verbouwing werden de foto’s per toeval ontdekt. De afdrukken zijn nu in bezit van het Stadsarchief Amsterdam, dat noemt de beelden uniek en shockerend.

Een selectie van het beeldmateriaal wordt vanaf zaterdag tentoongesteld in het Amsterdamse Stadsarchief. De collectie van ongeveer 250 beelden bevat foto’s van 16 april 1942 toen de handelaren gedwongen werden hun diamanten, totaal 23.000 karaat, in te leveren bij de Duitsers. Ook zijn de foto’s van 17 april 1942 gevonden. Onder leiding van de Amsterdamse rechercheur Willem Klarenbeek werd een controle uitgevoerd op de Diamantbeurs in Amsterdam. Joodse handelaren werden op grove en vernederende wijze gefouilleerd op achtergehouden diamanten.

De foto’s zijn gemaakt door fotograaf en NSB’er Bart de Kok. Hij legde veel politieke gebeurtenissen vast op foto. De Kok kreeg veelvuldig opdracht van de Sicherheitsdienst (SD) en politie, vooral rechercheur Klarenbeek, om foto’s te maken als zij in actie kwamen tegen Joden en ‘wetsovertreders’.

In 1945 is actief gezocht naar de foto’s. Men wist dat Klarenbeek een ijdele man was die zich graag op de foto liet zetten tijdens acties die hij uitvoerde voor de Duitsers. De Kok gaf de foto’s die hij maakte, zonder toestemming van de Duitsers, ook aan Jozef van Poppel, een bekende van hem. Van Poppel heeft de foto’s aan het eind van de oorlog verstopt in het huis waar ze nu gevonden zijn. Zowel De Kok, Klarenbeek als Van Poppel zijn na de oorlog maar licht gestraft wegens te weinig bewijs.

bron http://www.eenvandaag.nl/binnenland/37648/schokkende_foto_s_uit_de_tweede_wereldoorlog_ontdekt (external link)