Saving Private Ryan (1998): Oorlogsfilm

Saving Private Ryan is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1998 onder regie van Steven Spielberg. De film speelt zich af tijdens de Slag om Normandië in de Tweede Wereldoorlog en staat bekend om zijn grafische weergave van oorlog, met name de weergave van de omaha beach-aanval tijdens de landingen in Normandië. De film volgt United States Army Rangers Captain John H. Miller (Tom Hanks) en zijn team (Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Giovanni Ribisi, Vin Diesel, Adam Goldberg en Jeremy Davies) terwijl ze op zoek zijn naar een parachutist, Private first class James Francis Ryan (Matt Damon), de laatste overlevende broer van de vier, de drie andere broers zijn gesneuveld.

Een oudere veteraan bezoekt met zijn gezin de Normandische begraafplaats. Bij een specifiek graf wordt hij overmand door emoties en begint hij zich zijn tijd als soldaat te herinneren.

In de ochtend van 6 juni 1944 landt het Amerikaanse leger op Omaha Beach als onderdeel van de invasie in Normandië. Kapitein John H. Miller leidt zijn commando, Company C, 2nd Ranger Battalion in een uitbraak van het strand. De staf van het Amerikaanse ministerie van Oorlog verneemt dat James Francis Ryan van de 101st Airborne Division vermist is en vermoedelijk de laatste overlevende is van vier broers die allemaal in het leger zitten. Generaal George C. Marshall beveelt Ryan te vinden en naar huis te sturen, zodat zijn familie niet al zijn zonen zal verliezen.

Miller krijgt de opdracht om een detachement te leiden bij het vinden van Ryan. Als ze aankomen in de betwiste stad Neuville tussen Duitse verdedigers en de 101st Airborne, wordt Caparzo gedood door een Duitse sluipschutter. Miller en zijn mannen vinden een parachutist genaamd Ryan, maar hij is niet degene naar wie ze op zoek zijn, en ze worden naar een verzamelpunt geleid waar de eenheid van James Francis Ryan zou moeten zijn. Miller komt erachter dat Ryan een belangrijke brug in de stad Ramelle verdedigt. Onderweg besluit Miller tegen het oordeel van zijn soldaten in om een Duits mitrailleursnest te neutraliseren, wat resulteert in de dood van Wade. Een overlevende Duitse soldaat wordt gespaard door de tussenkomst van Upham, de tolk van het detachement, die niet gewend is aan de verschrikkingen van de strijd. Miller blinddoekt de soldaat, die de bijnaam “Steamboat Willie” heeft gekregen, en beveelt hem zich over te geven aan de volgende geallieerde patrouille. Wanneer Reiben dreigt te deserteren, maakt Miller de situatie onschadelijk door rustig een verhaal te vertellen dat zijn civiele achtergrond als leraar en honkbalcoach onthult, waarover hij niet eerder heeft gesproken en waarover onder zijn mannen veel is gespeculeerd.

Bij aankomst in Ramelle maakt Millers detachement contact met Ryan en informeert hem over de dood van zijn broers. Hoewel hij overstuur is, weigert Ryan zijn post op te geven om de brug van de stad te verdedigen. De stad wordt al snel belegerd door Duitsers aan te vallen en Miller neemt het commando over als enige aanwezige officier. Hij en zijn eenheid vechten samen met het 101st, maar het Duitse pantservoordeel eist zijn tol van de Amerikanen. Jackson, Mellish en Horvath worden gedood in de gevechten en Steamboat Willie schiet Miller neer terwijl hij probeert de brug op te blazen met vooraf geplaatste explosieven. Amerikaanse P-51 Mustang gevechtsvliegtuigen en Sherman tanks arriveren en stoppen de Duitse opmars. Upham confronteert Steamboat Willie, die Upham probeert over te halen hem weer te laten gaan; nu hij zich bewust is van de moeilijke keuzes die soldaten maken tijdens de oorlog, schiet Upham hem neer en doodt hem. De dodelijk gewonde Miller vertelt Ryan om “dit te verdienen”, verwijzend naar de offers die anderen hebben gebracht zodat Ryan een naoorlogs leven kan hebben.

Ryan blijkt de bejaarde veteraan te zijn en het graf van Miller. Ryan spreekt zijn dankbaarheid uit voor de offers die Miller en zijn mannen hebben gebracht, zegt dat hij hoopt dat hij het “verdiend heeft” en groet het graf.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Saving Private Ryan – Wikipedia
  3. Saving Private Ryan (1998) – IMDb
  4. Saving Private Ryan – Rotten Tomatoes