Sands of Iwo Jima (1948): Oorlogsfilm

Sands of Iwo Jima is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1949 met John Wayne in de hoofdrol, die een groep Amerikaanse mariniers volgt van training tot de Slag om Iwo Jima tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film, waarin ook John Agar, Adele Mara en Forrest Tucker te zien zijn, werd geschreven door Harry Brown en James Edward Grant, en geregisseerd door Allan Dwan. De foto was een productie van Republic Pictures.

Korporaal Robert Dunne vertelt het verhaal van de spijkerharde carrière Marine Sergeant John Stryker. Aanvankelijk heeft hij een grote hekel aan de mannen van zijn ploeg, met name de gevechtsvervangers, vanwege de rigoureuze training die hij hen geeft. Hij wordt vooral veracht door PFC Peter “Pete” Conway, de arrogante, universitair opgeleide zoon van kolonel Sam Conway, onder wie Stryker diende en bewonderde, en PFC Al Thomas die hem de schuld geeft van zijn demotie.

Wanneer Stryker zijn team leidt in de invasie van Tarawa, beginnen de mannen zijn methoden te waarderen. De pelotonscommandant, luitenant Baker, wordt gedood seconden nadat hij op het strand is geland, en PFC’s “Farmer” Soames en Choynski raken gewond. De mariniers worden vastgepind door een bunker. Er worden nog verschillende mannen gedood voordat Stryker de bunker kan slopen. Later stopt Thomas voor koffie als hij munitie gaat halen voor twee kameraden. Als gevolg hiervan keert hij te laat terug – de twee mariniers hebben geen munitie meer en Hellen opolis wordt gedood, terwijl Bass zwaargewond raakt. Op hun eerste nacht krijgt de ploeg het bevel om zich in te graven en hun posities te behouden. Alleen en gewond smeekt Bass om hulp. Conway beschouwt Stryker als brutaal en gevoelloos wanneer hij weigert ongehoorzaam te zijn aan bevelen en Bass te hulp te schieten. Na het gevecht, wanneer Stryker ontdekt over Thomas’verraad, raakt hij in een vuistgevecht met hem. Een passerende agent ziet deze ernstige overtreding, maar Thomas beweert dat Stryker hem slechtsjudo leerde. Later verontschuldigt een door schuldgevoelens geteisterde Thomas zich abject bij Stryker voor zijn plichtsverzuim.

Terug op verlof laat Stryker een zachtere kant zien tijdens zijn verlof in Honolulu. Hij pikt een barmeisje op en gaat met haar mee naar haar appartement. Hij wordt achterdochtig als hij iemand in de kamer ernaast hoort, maar vindt bij onderzoek alleen een hongerig jongetje. Stryker geeft de vrouw wat geld en vertrekt. Later, tijdens een trainingsoefening, laat McHugh, een vervanger, een levende handgranaat vallen. Iedereen valt op de grond, behalve Conway, die afgeleid is bij het lezen van een brief van zijn vrouw. Stryker slaat hem neer, redt zijn leven en gaat dan verder met hem voor het peloton uit te schelden.

Stryker en zijn squad worden ingezet in de slag om Iwo Jima, waar ze binnen de eerste paar uur zware verliezen lijden. Het team van Stryker wordt geselecteerd om deel uit te maken van de 40-koppige patrouille die is toegewezen om de berg Suribachi op te laden. Tijdens de charge worden Eddie Flynn, Stein en Fowler gedood. Terwijl de mannen rusten tijdens een stilte in de gevechten, wordt Stryker doodgeschoten door een Japanse soldaat die uit een gat komt. De overgebleven teamleden vinden een brief die hij heeft geschreven, maar nooit naar zijn zoon heeft gestuurd. Daarin drukt Stryker emoties uit die hij tegen hem wilde zeggen, maar nooit deed. Even later zijn de overlevende teamleden getuige van de iconische vlag die wordt gehesen op Iwo Jima.