Sandor Kepiro overleden

0
532

BOEDAPEST – De Hongaarse Sandor Kepiro, een voormalige kapitein in het Hongaarse leger, is zaterdag overleden. Kepiro is 97 jaar oud geworden. Kepiro werd eerder dit jaar vrijgesproken van de moord op Servische burgers bij het plaatsje Novi Sad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Volgens de aanklagers in het proces gaf Kepiro leiding aan een patrouille van personen die bij een aanval op 23 januari 1942 vier mensen doodde. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij de executie van nog eens dertig personen op de oevers van de Donau. In totaal kostten de aanvallen op Novi Sad aan zo’n twaalfhonderd mensen het leven. De rechter oordeelde in juli dat er te weinig bewijs was om Kepiro te veroordelen.


Beroep

De advocaat van Kepiro, Zsolt Zetenyi, was tegen het vonnis in beroep gegaan. Volgens Zetenyi ging de rechter niet ver genoeg in de vrijspraak van zijn cliënt. Ook de openbaar aanklager tekende beroep aan. Hij noemde de vrijspraak ‘ongegrond’.

Kepiro erkende deel te hebben genomen aan de aanvallen in Servië, maar hield vol dat het zijn taak was gedetineerden te identificeren. Hij zei pas later van de moorden gehoord te hebben.

bron nu.nl