Saints and Soldiers (2003): Oorlogsfilm

Saints and Soldiers is een Amerikaanseoorlogsdramafilmuit 2003 onder regie van Ryan Little. Het is losjes gebaseerd op gebeurtenissen die plaatsvonden na het bloedbad van Malmedy tijdens deSlag om de Ardennen. De hoofdrollen worden vertolkt door Corbin Allred, Alexander Niver, Lawrence Bagby en Peter Asle Holden als de vier Amerikaanse soldaten die een Britse soldaat met vitale intelligentie proberen terug te brengen naar de geallieerde linies.

Tijdens de Slag om de Ardennen in 1944 openen de Duitsers het vuur op hun Amerikaanse krijgsgevangenen, in wat bekend staat als hetbloedbad van Malmedy, waarbij veel troepen worden gedood terwijl ze proberen weg te rennen. Hospik Steven Gould (Alexander Niver) weet te ontsnappen met korporaal Nathan ‘Deacon’ Greer (Corbin Allred).
Gould en Deacon worden vergezeld door twee andere overlevenden, Shirl Kendrick (Larry Bagby), een lid van Gould’s divisie, en Deacon’s goede vriend Sergeant Gordon Gunderson (Peter Asle Holden).

De vier stuiten op RAF-piloot Flight Sergeant Oberon Winley (Kirby Heyborne). Winley legt uit dat hij belangrijke inlichtingen heeft die hij nodig heeft om terug te keren naar de geallieerden en de groep besluit te proberen de geallieerde linies te bereiken, op ongeveer 20 mijl (32 km) afstand. De groep vecht tegen Duitse troepen, een winterstorm en een persoonlijk conflict om Winley terug te brengen naar geallieerd gebied.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Saints and Soldiers – Wikipedia
  3. Saints and Soldiers (2003) – IMDb
  4. Saints and Soldiers – Rotten Tomatoes