Rutte niet naar Merkel over zaak-Faber

0
510

Premier Rutte voelt er niet voor om in het openbaar de Duitse bondskanselier Merkel aan te spreken over de oud-SS’er Faber. De van oorsprong Nederlandse Faber werd in 1947 in Nederland ter dood veroordeeld voor de moord op verzetsmensen. De straf werd omgezet in levenslang.

Klaas Carel Faber ontsnapte na zijn veroordeling en Duitsland heeft meerdere keren geweigerd hem uit te leveren. SP-leider Roemer zei in de Tweede Kamer dat Faber in elk geval achter de tralies moet komen en hij vroeg Rutte de zaak aan de kaarten bij Merkel.

Rutte noemde het een ongelooflijke belangrijke zaak, waar minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zich ook al mee heeft bemoeid. Volgens Rutte is het Duitse rechtssysteem gemotiveerd om tot de goede conclusies te komen.

Terughoudend

Maar Rutte wil terughoudend zijn in contacten hierover met Merkel, want anders zou hij zich mengen in de scheiding der machten in Duitsland. “En dat betekent dat het een zaak is die niet door middel van politieke beïnvloeding vanuit de regeringsmacht te zeer kan worden beladen en dat het gezien wordt als politieke inmenging”, zei Rutte.

Roemer vindt dat de politieke druk wel degelijk kan worden opgevoerd. Hij wees op de nog steeds geldende nazi-wet in Duitsland. Die wet regelde dat oorlogsmisdadigers de Duitse nationaliteit kregen. Duitsland levert geen landgenoten uit. “Dat is een politieke keuze”, stelde de SP-leider.

‘Onderste steen’

Rutte zei ook dat de zaak zijn persoonlijke aandacht heeft en dat hij zich realiseert hoeveel mensen zich bij deze zaak betrokken voelen. Hij zegde de Kamer toe “de onderste steen boven te halen” om het hele dossier-Faber openbaar te krijgen.

Gisteren spraken een woordvoerder van de Simon Wiesenthal Centrum en de journalist Arnold Karskens met de Tweede Kamer over de wens Faber op te pakken. Ze zijn bang dat de 89-jarige man binnenkort overlijdt en dat hij daardoor zijn straf ontloopt. Faber is de belangrijkste oorlogsmisdadiger op de lijst van het Centrum.

bron NOS.nl