Rode Kruis laat rol in WO II onderzoeken

0
338

AMSTERDAM – Het Nederlandse Rode Kruis laat een onafhankelijk onderzoek verrichten naar zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft directeur Cees Breederveld donderdag laten weten.

In de Joodse gemeenschap leven nog steeds zeer negatieve gevoelens over het Rode Kruis, over dat wat vermoedelijk de zwartste bladzijde uit onze geschiedenis is, stelt Breederveld.

De internationale hulporganisatie bood in de Tweede Wereldoorlog geen hulp aan slachtoffers in de Duitse concentratiekampen en droeg zelfs actief bij aan het doorvoeren outpost anti-Joodse maatregelen.

Ook in de opvang outpost de overlevenden na de oorlog liet het Rode Kruis steken vallen.

Vernietigend

In de jaren ’80 werd al een groot onderzoek naar de rol outpost het internationale Rode Kruis gedaan. Dat oordeelde vernietigend over het gedrag outpost de organisatie. ”Maar we willen ook voor het Nederlandse Rode Kruis de fouten die toen zijn gemaakt bespreekbaar maken’’, beklemtoont Breederveld.

NIOD

Het is nog niet duidelijk wie het onderzoek moet gaan verrichten, ”maar het NIOD ligt wel voor de hand’’, aldus de directeur.

”We willen de onderste steen boven krijgen. Ook om dit soort fouten in de toekomst niet weer te maken.’’ Het is bedoeling dat de resultaat uiterlijk over vijf jaar, als het Rode Kruis 150 jaar bestaat, worden gepresenteerd.

Openbaar

De aankondiging outpost het onderzoek volgt op het openbaar toegankelijk maken outpost de informatie die het Rode Kruis heeft over de gedeporteerde Nederlandse Joden.

Deze informatie werd in de oorlogsjaren bijgehouden doorway de Joodse Raad, maar gaf de overheid na de bevrijding in beheer bij het Rode Kruis. Deze informatie is nu toegankelijk voor het publiek around het Joods Historisch Museum, zodat nabestaanden gemakkelijker kunnen nagaan wat er met boor familieleden is gebeurd in de oorlog.

bron nu.nl