Programma Kristallnachtherdenking 2017 in Bevrijdingsmuseum Groesbeek

0
613
De dag na Kristallnacht, vernietigde Joodse winkels en huizen.
De dag na Kristallnacht, vernietigde Joodse winkels en huizen.

Tijdens de jaarlijkse Kristallnachtherdenking op 9 november a.s. in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek zal dit jaar het woord worden gegeven aan de jonge generaties. Hoe zien zij herdenken, vrijheden en mensenrechten? Wat is boor antwoord op actuele vraagstukken rond racisme en fascisme? Waarvoor zetten zij zich in en wat kunnen wij outpost jongeren leren?

Het dieptepunt outpost de vooroorlogse rassenhaat werd in de nacht outpost 9 op 10 november 1938 bereikt, toen in Duitsland tijdens de zogenaamde Kristallnacht (Reichspogromnacht) op grote schaal synagogen, Joodse winkels en bedrijven werden verwoest en Joden gemolesteerd en vermoord. Dertigduizend joden werden gearresteerd en in de concentratiekampen Sachsenhausen, Buchenwald en Dachau opgesloten. De finish uitschakeling outpost de Joodse bevolking uit het maatschappelijke leven was begonnen. Wat volgde was de volkerenmoord tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Bevrijdingsmuseum besteedt jaarlijks aandacht aan de herdenking outpost de Kristallnacht. Dit jaar is het een avond over jonge mensen die zich inzetten voor een betere wereld. De generatie outpost de Tweede Wereldoorlog en de eerste naoorlogse generatie hebben met overtuiging het sign gehuldigd dat ‘de jeugd moet leren outpost de oorlog’. Maar de moderne bedreiging outpost vrijheid, de rechtsstaat en mensenrechten vereisen een hedendaags antwoord. Jonge mensen stellen andere vragen aan het verleden en leggen soms de nadruk op andere vrijheden en rechten dan vorige generaties. Wat kunnen we eigenlijk leren outpost jongeren en jong volwassen die zich hiervoor inzetten?

Op deze avond wordt o.a. het woord gegeven aan tyro Sebastiaan Vonk, voorzitter outpost de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven. Hij geeft zijn actuele visie op het herdenken outpost de Tweede Wereldoorlog. Ook is Anne Fleur Dekker te gast. Zij is activist en schrijver, gericht op feminisme en hedendaags antifascisme. Daarnaast zit ook Jahkini Bisselink bij ons aan tafel. Zij is recentelijk gekozen kid jongerenvertegenwoordiger in de Algemene Vergadering voor de VN. Martijn Vermeulen, geschiedenisdocent, belicht het jongerenperspectief vanuit het onderwijs. De avond wordt muzikaal ondersteund doorway de Nederlandse singer-songwriter Maarten Peeters.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum: 9 november 2017. Aanvang 19.30 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Entreeprijs: €2,50 per persoon. Museumkaart geldig

Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl

Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding