Proeverij WO2 in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek

0
786

Voor het tweede jaar op rij verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek een proeverij in samenwerking met historisch kookatelier eet!verleden. Op zondag 12 november 2017 heeft u de mogelijkheid om te ontdekken wat er op het menu stond tijdens de oorlogs- en bevrijdingstijd gedurende een smakelijke proeverij. Er zijn twee presentaties, om 12.00 uur en 14.45 uur, met o.a. film, flitslezing, een ooggetuigenverslag en natuurlijk de proeverij, bestaande uit een viertal hapjes en een drankje.

De hapjes die deze middag geserveerd worden zijn afkomstig uit kookboekjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden uitgegeven en volgen het verhaal van de oorlog. Dit betekent dat de proeverij begint met een zogenoemd ‘hamsterrecept’: gerechten met ingrediënten die de maag goed vullen en waar veel voedingsstoffen in zitten, zodat het lichaam goed gevoed wordt met weinig ingrediënten. De hapjes die volgen laten zien hoe men in tijden van schaarste en eenvoud toch creatief was in de keuken, zoals het gebruik van wilde kruiden en noten, en in de hongerwinter zelfs tulpenbol. Als laatste wordt er een ‘bevrijdingsrecept’ geserveerd.

Daarnaast vertelt een ooggetuige over de hongerwinter en de voedseldropping in Nederland. Bovendien krijgt u de korte documentaire ‘Naar de Boeren’ te zien. Deze toont het verhaal van de destijds 12-jarige Sjaak de Zwart. Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 werd hij samen met 40.000 andere kinderen geëvacueerd naar het platteland in het kader van een reddingsoperatie.

Het Bevrijdingsmuseum en eet!verleden brengen deze dag de kookgeschiedenis weer tot leven! Doorgang onder voorbehoud van aantal deelnemers. Ook voor donateurs en medewerkers van het museum geldt voor dit evenement de gestelde entreeprijs.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum: 12 november 2017. Tijd: om 12.00 uur en om 14.45 uur.

Entreeprijs: €15,- pp. Museumkaart niet geldig. Ook voor donateurs en medewerkers van het museum geldt voor dit evenement de gestelde entreeprijs.

Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl

Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl en www.eetverleden.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding