Pearl Harbor (2001): Oorlogsfilm

Pearl Harbor is een Amerikaanse romantische oorlogsdrama uit 2001 onder regie van Michael Bay, geproduceerd door Bay enJerry Bruckheimeren geschreven door Randall Wallace. De hoofdrollen worden vertolkt door Ben Affleck, Kate Beckinsale, Josh Hartnett, Cuba Gooding Jr, Tom Sizemore, Jon Voight, Colm Feore en Alec Baldwin. De film bevat een zwaar gefictionaliseerde versie van de aanval op Pearl Harbor door Japanse troepen op 7 december 1941, met de nadruk op een liefdesverhaal dat zich afspeelt te midden van de aanloop naar de aanval, de nasleep ervan en de Doolittle Raid.

n 1923 Tennessee, twee beste vrienden, Rafe McCawley en Danny Walker, spelen samen in de rug van een oude tweedekker, doen alsof ze vechtende vliegeniers.

In januari 1941, toen deTweede Wereldoorlogwoedde, zijn Danny en Rafe beide eerste luitenants onder het bevel van majoorJimmy Doolittle. Doolittle informeert Rafe dat hij is toegelaten tot het Eagle Squadron (een RAF eenheid voor Amerikaanse piloten tijdens de Battle of Britain). Een verpleegster genaamd Evelyn Johnson slaagt ondanks zijn dyslexie voor rafe’s medische onderzoek en de twee krijgen een relatie. Vier weken later genieten Rafe en Evelyn, nu diep verliefd, van een avond dansen in een nachtclub en later van een uitstapje in de haven van New York in een geleende politieboot. Rafe schokt Evelyn door te zeggen dat hij zich bij het Eagle Squadron heeft aangesloten en de volgende dag vertrekt. Tijdens een missie om een bombardement van deLuftwaffete onderscheppen, wordt Rafe neergeschoten boven het Kanaal en wordt verondersteld te zijn gesneuveld in actie. Danny en Evelyn rouwen samen om de dood van Rafe, wat een romance tussen de twee veroorzaakt.

Ondertussen bereidt Japanzich voor om de Amerikaanse Pacifische Vloot aan te vallen, en besluit dat de beste manier om dit te doen een beslissende aanval op de marinebasis Pearl Harbor zou zijn.

In de nacht van 6 december is Evelyn geschokt als ze rafe voor haar deur ziet staan, nadat ze zijn neergang en de daaropvolgende maanden gevangen in het door de nazi’s bezette Frankrijk heeft overleefd. Rafe ontdekt op zijn beurt Danny’s romance met Evelyn en vertrekt naar de Hula-bar, waar hij wordt verwelkomd door zijn dolgelukkige collega-piloten. Danny vindt een dronken Rafe in de bar met de bedoeling zich te verzoenen, maar de twee krijgen ruzie. Ze rijden weg en vermijden dat ze in de brik worden gezet als de marechaussee bij de bar aankomt. De twee vallen in slaap in danny’s auto.

De volgende ochtend, op 7 december, begint deJapanse keizerlijke marine haar aanval op Pearl Harbor. De Amerikaanse Pacifische Vloot is zwaar beschadigd in de verrassingsaanval en de meeste verdedigende vliegvelden worden vernietigd voordat ze jagers kunnen lanceren om de haven te verdedigen. Rafe en Danny stijgen op inP-40gevechtsvliegtuigen en ze schieten verschillende van de aanvallende vliegtuigen neer. Ze helpen later bij de redding van de bemanning van de gekapseisde USS Oklahoma, maar zijn te laat om de bemanning van de vernietigde USS Arizona te redden.

De volgende dag houdt president Franklin Delano Roosevelt zijn Day of Infamy Speechaan de natie en verzoekt het Amerikaanse Congres de staat van oorlog met hetKeizerrijk Japan uit te roepen. De overlevenden wonen een herdenkingsdienst bij om de talrijke doden te eren. Danny en Rafe worden beiden toegewezen aan reizen onder Doolittle, hoewel ze niet te horen krijgen waarom. Voordat ze vertrekken, onthult Evelyn aan Rafe dat ze zwanger is van Danny’s kind. Evelyn verzekert Rafe dat ze in het verleden van hem hield en haar hele leven van hem zal houden, maar zegt dat ze klaar is om Danny haar “hele hart” te geven en hun familie samen te hebben.

Danny en Rafe worden beiden gepromoveerd tot kapitein en krijgen de Silver Starvoor hun acties in Pearl Harbor, en Doolittle vraagt hen om vrijwilligerswerk te doen voor een geheime missie. Gedurende de volgende drie maanden trainen Rafe, Danny en andere piloten voor ultrakorte starts met speciaal aangepaste B-25 Mitchellbommenwerpers.

In april worden de raiders aan boord van de USS Hornet naar Japan gestuurd. Hun missie is omTokio te bombarderen, waarna ze in China zullen landen. De missie is succesvol, maar de vliegtuigen van Rafe en Danny raken zonder brandstof en storten neer in door Japan bezet gebied in China.

Er ontstaat een vuurgevecht tussen de overvallers en Japanse grondtroepen, en Danny raakt dodelijk gewond terwijl hij Rafe afschermt voordat de groep wordt gered door Chinese soldaten. Rafe onthult in tranen aan Danny dat Evelyn zwanger is van Danny’s kind; met zijn stervende ademhaling vertelt Danny aan Rafe dat het nu zijn kind is.

Na de oorlog bezoeken Rafe en Evelyn, inmiddels getrouwd, Danny’s graf met Evelyns zoon, Danny genoemd naar zijn biologische vader. Rafe vraagt dan aan zijn stiefzoon of hij wil gaan vliegen, en ze vliegen de zonsondergang in in de oude tweedekker die Rafe’s vader ooit bezat.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Pearl Harbor (film) – Wikipedia
  3. Pearl Harbor (2001) – IMDb