Papy Fait de la Resistance (1983): Oorlogsfilm

Papy fait de la résistance is een Franse komische drama film uit 1983 onder regie van Jean-Marie Poiré. Aangepast van een toneelstuk geschreven door Martin Lamotteen Christian Clavier, brengt de film de acteurs van de “nieuwe generatie” van de jaren 1970 en 80 samen (inclusief die van de Splendid-groep, maar ook Jacques Villeret, Roland Giraud, Pauline Lafont) en de acteurs van de “oudere generatie” waaronder Michel Galabru, Jacqueline Maillanen Jean Carmet. in een verhaal over verzetsstrijders en collaborateurs, onder de Duitse bezetting.

De film speelt zich af in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Héléna Bourdelle, bekend als “La Bourdelle”, een beroemdevooroorlogse Franse zangeres, was de vrouw van Maestro André Bourdelle. Deze laatste, betrokken bij hetFranse verzet, komt per ongeluk om het leven door de ontploffing van een granaat. Na de nederlaag van de Franse legers zag de familie Bourdelle (die ook bestond uit de vader van André Bourdelle, bekend als “Opa”) hun luxueuze Parijse herenhuis in gebruik genomen door Duitse troepen, hun huis werd de residentie van de Duitse generaal Hermann Spontz, overgebracht van het oostfront. Terwijl ze bij deKommandantur klaagt over de excessen die zijn begaan door de komst van de Duitsers in hun huis, helpt mevrouw Bourdelle, vergezeld door haar twee dochters en hun huurder Michel Taupin, bij toeval een Britse soldaat om te ontsnappen en worden vervolgens gedwongen hem in hun huis te verbergen.

De familie, die te maken had met de voormalige conciërge van de Opera Adolfo Ramirez, die een Gestapo-agent was geworden, werd beter beschouwd door hun bewoner, generaal Spontz, die bevriend raakte met Bernadette Bourdelle, een van Helena’s dochters. Maar hij is zich er niet van bewust dat Guy-Hubert, de zoon van de familie, een verwijfde en blijkbaar laffe kapper, in feite de ongrijpbare Franse burgerwacht is die bekend staat als de “Super-Resistant”, gezocht door Duitse troepen.

Michel Taupin, ongelukkige minnares van Bernadette Bourdelle en die aanvankelijk opvattingen had over Colette, Helena’s andere dochter, toont een indringend verlangen om zich bij het verzet aan te sluiten, wat hem in vele avonturen leidt. Gevangen na de episode van de Kommandantur ontmoet hij een verzetsstrijder, Félix/Frémontel, die hem in vertrouwen neemt, omdat hij gelooft dat hij op het punt staat te worden neergeschoten; maar de twee worden uiteindelijk bevrijd door Super-Resistant en Felix wordt bezwaard met een “pot lijm” in de persoon van Taupin. Ramirez ontdekt dat Guy-Hubert eigenlijk “Super-Resistant” is en Felix’ baas, maar Spontz gelooft hem niet.

Hoewel ze had gezworen niet te zingen zolang er een Duitser in Frankrijk was, werd Bourdelle door generaal Spontz gedwongen deel te nemen aan de receptie ter ere van adolf Hitlers halfbroer, veldmaarschalk Ludwig von Apfelstrudel, die in Parijs aankwam. Bij deze gelegenheid vertrouwde het verzet Michel Taupin de taak toe om een bom te verbergen, die moest ontploffen tijdens de receptie in een kasteel in de buurt van Parijs. Maar de operatie mislukt en de Bourdelle en Taupin staan op het punt gearresteerd te worden, maar worden gered door de komst van Super-Resistant, die von Apfelstrudel en alle Duitse generaals gevangen neemt met de hulp van zijn mannen en opa.

Naarmate het verhaal lijkt te eindigen, blijkt het verhaal een “film binnen een film” te zijn en maakt het plaats voor een hedendaags televisiedebat (parodie opThe Screen Files) bedoeld om de periode van de bezettingaan te pakken en de balans op te maken van de realiteit van de gebeurtenissen die worden afgebeeld in de film, die vóór deze uitzending werd uitgezonden.

De debatshow brengt vervolgens enkele van de hoofdrolspelers van de film samen, die nu bejaard zijn: Bernadette Bourdelle en haar man generaal Spontz, haar broer Guy-Hubert, Michel Taupin (nu minister van Veteranenzaken) en Adolfo Ramirez Junior (de zoon van Ramirez, die uitBoliviakwam om de nagedachtenis van zijn overleden vader te verdedigen). Maar heel snel gaat het debat over op de beurs van grijper wanneer Adolfo Ramirez Junior, die de andere protagonisten van het verhaal belastert en beledigt, op de set van de show wordt geslagen, waardoor de gastheer (Alain Jérôme) gedwongen wordt om haastig de lucht terug te brengen in een ramp …


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Papy fait de la résistance — Wikipédia (wikipedia.org)
  3. Papy Fait de la Résistance (Film, 1983) – MovieMeter.nl
  4. Papy fait de la résistance (1983) – IMDb