Paisan (1946): Oorlogsfilm

Paisan is een Italiaanse neorealistische oorlogsdramafilm uit 1946 onder regie van Roberto Rossellini. Het is verdeeld in zes afleveringen. Ze spelen zich af in de Italiaanse campagne tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen nazi-Duitsland de oorlog tegen de geallieerden aan het verliezen was. Een belangrijk thema is communicatieproblemen als gevolg van taalbarrières.

1e aflevering

Tijdens de geallieerde invasie van Sicilië baant een Amerikaanse verkenningspatrouille zich ‘s nachts een weg naar een Siciliaans dorp. Slechts één van de Amerikanen spreekt Italiaans. De lokale Carmela (Carmela Sazio) stemt ermee in om hen langs een Duits mijnenveld te leiden. Ze schuilen in de ruïnes van een kasteel aan zee.

Terwijl de anderen rondkijken, krijgt Joe (Robert Van Loon) de opdracht om Carmela in de gaten te houden. Ondanks de taalbarrière begint Joe haar onverschilligheid te overwinnen. Hij wordt echter neergeschoten door een Duitse sluipschutter. Voordat de kleine Duitse verkenningspatrouille het kasteel bereikt, verbergt Carmela Joe in de kelder. Wanneer de Duitsers haar naar water sturen, sluipt ze terug en controleert Joe, alleen om hem dood te vinden. Ze pakt zijn geweer en begint op de vijand te schieten. De Duitsers gooien haar van een klif tot haar dood en vertrekken. Wanneer de Amerikanen terugkeren, vinden ze Joe’s lichaam en gaan ervan uit dat Carmela hem heeft gedood.

2e aflevering

De geallieerden vallen het vasteland van Italië binnen en veroveren de haven van Napels. Een verweesde straategel genaamd Pasquale (Alfonsino Pasca) komt Joe (Dots Johnson) tegen, een verbitterde, volledig dronken Afro-Amerikaanse soldaat. Als Joe in slaap valt, pakt Pasquale zijn laarzen. De volgende dag naait Joe, een militaire politieman, Pasquale op heterdaad door voorraden uit een vrachtwagen te stelen. Joe eist zijn laarzen terug, maar wanneer de jongen hem meeneemt naar waar hij woont, zorgt de aanblik van de ellende ervoor dat Joe zonder hen vertrekt.

3e aflevering

Fred (Gar Moore) is een dronken Amerikaanse soldaat in het bevrijde Rome. Een jonge vrouw, Francesca, neemt hem mee naar haar kamer, in de hoop een beetje geld te verdienen met prostitutie. Hij is niet geïnteresseerd en vertelt haar over zijn vergeefse zoektocht naar een jonge vrouw die hij ontmoette en waar hij verliefd op werd kort na de bevrijding van de stad, zes maanden eerder. Terwijl hij de vrouw beschrijft, realiseert Francesca zich dat zij de vrouw is; beiden zijn in de korte tijd die is verstreken zo veranderd, dat ze elkaar niet herkenden. Francesca zegt dat ze de vrouw kent. Wanneer Fred in slaap valt, glijdt Francesca uit en vraagt de bouwopzichter om Fred een papiertje te geven met haar adres erop als hij wakker wordt en vertrekt. Fred gaat ervan uit dat het adres dat van een hoerenhuis is, gooit het papiertje weg en verlaat de stad met zijn eenheid. De volgende dag wacht Francesca tevergeefs op hem.

4e aflevering

De zuidelijke helft van Florence is bevrijd, maar in de andere helft, aan de overkant van de rivier de Arno, wordt hevig gevochten tussen Italiaanse partizanen en de Duitsers en hun die-hard fascistische bondgenoten. Alle bruggen behalve de Ponte Vecchio zijn opgeblazen, waardoor de geallieerde opmars is gesmoord. De Amerikaanse verpleegster Harriet (Harriet Medin) is verwoed om over te komen en herenigd te worden met een schilder.

Ze komt erachter dat hij nu “Lupo” is, leider van de lokale partizanen. Zij en de partizaan Massimo (Renzo Avanzo), een man die wanhopig op zoek is naar nieuws over zijn familie, riskeren hun leven en steken de nog steeds bezette stad binnen via de zogenaamd geheime Vasari Corridor, die, toen Rossellini het filmde, nog grotendeels leeg was van zijn kunstcollectie. Terwijl ze erin slagen om naar de overkant te komen, bevinden Harriet en Massimo zich midden in een door oorlog verscheurd Florence. Na een vuurgevecht tegen partizanen door een Duitse patrouille, draagt Harriet een gewonde soldaat naar een deuropening. Ze is er kapot van als ze hoort dat Lupo is vermoord.

5e aflevering

Drie Amerikaanse militaire aalmoezeniers worden verwelkomd om te overnachten in een pas bevrijd rooms-katholiek klooster. Kapitein Bill Martin (William Tubbs), de enige van de aalmoezeniers die Italiaans spreekt, treedt op als tolk. De monniken zijn ontzet als ze van Martinus horen dat alleen hij katholiek is; zijn twee collega’s zijn protestant en jood. Wanneer de gasten en hun gastheren gaan zitten om te eten, merkt Martin op dat de monniken niets op hun bord hebben. Hij informeert en verneemt dat de monniken hebben besloten om te vasten in de hoop de gunst van de Hemel te winnen om de andere twee tot hun geloof te bekeren.

6e aflevering

In december 1944 opereren drie leden van de OSS achter de Duitse linies met Italiaanse partizanen in de Podelta. Ze redden twee neergehaalde Britse vliegeniers, maar hebben geen munitie meer in een gevecht met de vijand en worden gevangengenomen. De partizanen worden de volgende dag standrechtelijk geëxecuteerd, omdat ze niet worden beschermd door de Geneefse Conventies. Twee van de verontwaardigde krijgsgevangenen worden doodgeschoten als ze zich proberen te bemoeien.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. Paisan – Wikipedia