Onthulling plaquettes op voormalig hulpvliegveld Ockenburgh

0
717

Persbericht

Op 10 mei 1940 landen honderden vijandelijke parachutisten op het hulpvliegveld Ockenburgh. Direct daarop braken braken er op en om Ockenburgh hevige gevechten uit.

De Nederlandse verdedigers van dit deel van Den Haag leden zware verliezen. Maar uiteindelijk wisten de verdedigers de agressors een nederlaag toe te brengen en verjoegen zij de Duitsers van het vliegveld. Weinig op of rond Ockenburgh herinnert ons nog aan deze heroïsche strijd. Na afloop van de oorlog werd het hulpvliegveld hersteld als een sportpark.
De portierswoning aan de ingang van het sportpark is het enige wat overbleef. Op initiatief van de Stichting Militaire Erehof ‘s-Gravenhage en de Studiegroep Historisch Ockenburg staat deze portierswoning thans op de gemeentelijke monumentenlijst. Ter nagedachtenis zullen twee plaquettes aan dit pand worden bevestigd, weergevende enerzijds het verhaal van die dag in mei 1940 en anderzijds de namen van de op en rond Ockenburgh gesneuvelde Nederlandse militairen.  Deze plaquettes zijn mede mogelijk gemaakt door Meeuwisse Nederland B.V.
Op zaterdag 13 juli 2013 zullen de plaquettes worden onthuld door burgemeester van Aartsen.

Ook wethouder Baldewsingh zal daarbij aanwezig zijn.

De ontvangst is tussen 11:30 en 12:00 uur in The International School of The Hague  (ISTH),  Wijndaelerduin 1 te Den Haag. De school die op het voormalige hulpvliegveld staat.

In het Theater van de ISTH zullen toespraken volgen van diverse vertegenwoordigers van de nabestaanden, het Garderegiment Grenadiers en Jagers, de Studiegroep, de Stichting en de burgemeester. Om 12.45 zal de stoet zich begeven naar het monument via het voormalig vliegveld. Aldaar zullen de plaquettes worden onthuld en vervolgens zal er een moment van bezinning zijn.

Voor nadere inlichtingen: Ton Bos(Stichting Militaire Erehof ’s-Gravenhage), email: info@militaireerehof.nl  Tel: 06-22210747