North Face (2008): Oorlogsfilm

North Face (Duits: Nordwand) is een Duitse historische film uit 2008 onder regie van Philipp Stölzl. Gebaseerd op de beroemde poging uit 1936 om de noordwand van de Eiger te beklimmen, gaat de film over twee Duitse klimmers die betrokken zijn bij een wedstrijd om de gevaarlijkste rotswand in de Alpen te beklimmen.

In 1936 proberen klimmers de Eiger te beklimmen via de noordwand, de laatste grote onbeklimde Alpenwand.

De Duitse klimmers Toni Kurz (Fürmann) en Andi Hinterstoisser (Lukas) en beginnend journalist Louise (Wokalek) zijn jeugdvriendinnen uit Berchtesgaden, Beieren. Toni en Louise zijn ook romantisch betrokken. De mannen namen dienst in het leger en zijn succesvolle amateurklimmers. Na het horen van een poging op de Eiger-noordwand, besluiten ze te concurreren om de beklimming te maken. Ondanks hun valse beweringen dat een van hen gaat trouwen terwijl de ander de beste man moet zijn, wordt hen verlof van het leger geweigerd. Ze stopten met de dienst en waren meer geïnteresseerd in bergbeklimmen dan in politiek. Ondertussen hoopt het concurrerende team van Oostenrijkers op een door de nazi’s geleide inlijving van Oostenrijk in Duitsland.

Louise’s superieuren bij de krant zien een mediakans en sturen haar en haar redacteur, zij die als fotograaf fungeert, om de beklimming van het paar te verslaan. Kurz en Hinterstoisser hebben geen geld en reizen op de fiets naar de Berner Alpen en delen een tent, terwijl het verslaggeverspaar in het luxe hotel aan de Kleine Scheidegg verblijft. Concurrerende Franse en Italiaanse klimmers beoordelen de omstandigheden en besluiten hun poging af te breken, waardoor de Duitse en Oostenrijkse teams vertrekken. Zodra beide paren beginnen, kijken anderen van onderaf toe.

Na een reeks incidenten worden de teams gedwongen om samen te komen om te overleven en af te dalen naar veiligheid. Een reddingsteam komt binnen enkele meters van de laatste klimmer, maar een knoop tussen twee korte touwen kan niet door zijn karabijnhaak. Kurz sterft binnen gehoorsafstand van Louise. Radeloos over het verlies van haar beste vrienden en afgestoten door het cynisme van haar redacteur, neemt Louise ontslag. Later vindt ze werk als professioneel fotograaf in het naoorlogse New York.


Bronnen en meer informatie

  1. Bronnen Mei1940
  2. North Face (film) – Wikipedia
  3. Nordwand (2008) – IMDb