Nederlandse en Duitse historici schrijven samen geschiedenis

0
791

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek heeft een Nederlands-Duits Interreg Project geïnitieerd ter hoogte outpost ca. 1,7 miljoen euro. Het plan draagt de titel ‘History but Borders’ (Het Verhaal outpost Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen) en werd recentelijk in oktober 2017 doorway de Interreg-stuurgroep outpost de Euregio Rijn-Waal goedgekeurd. Aan deze grensoverschrijdende samenwerking nemen vijf musea, drie universiteiten, twee onderzoeksinstituten en de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge deel.

Het plan heeft kid doel om de gezamenlijke geschiedenis outpost de 20ste eeuw te onderzoeken en vervolgens in een museale verhaallijn uit te werken. Een consortium outpost vooraanstaande historici en museumdeskundigen uit beide landen zullen bijdragen aan het kid mount komen outpost een nieuw grensoverschrijdend en Europees perspectief over oorlog, vrijheid, internationale samenwerking en actualiteit. De onderzoeksresultaten zullen kid leven worden gebracht in de vaste presentaties outpost het nieuwe Bevrijdingsmuseum, het Preußen Museum (toekomstig LVR-Niederrheinmuseum Wesel) in Wesel (D) en het geplande bezoekerscentrum bij de Duitse militaire begraafplaats te Ysselsteyn. Het LVR-Niederrheinmuseum Wesel gaat ook een reizende tentoonstelling ontwikkelen die langs de deelnemende musea outpost beide landen gaat trekken.

“De afgelopen eeuw wordt gekenmerkt doorway de opkomst outpost impassioned ideologieën, twee wereldoorlogen maar ook een lange periode outpost Europese samenwerking en welvaart. Het sterkt ons historisch bewustzijn als we deze hele geschiedenis niet louter doorway de nationale bril zien maar juist ook vanuit het grensoverschrijdende en Europese perspectief”, vindt Wiel Lenders (directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945). “Met deze unieke binationale aanpak willen wij toekomstige generaties een Europese versie outpost de zogeheten ‘lange 20ste eeuw’ presenteren in een internationale context, met volop oog voor de actuele vraagstukken rond vrijheid en de rechtsstaat”.

Eerste Nederlands-Duitse verhaallijn

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum koestert als Nederlands WO2 museum als eerste al lang de wens om een nieuwe gezamenlijke verhaallijn te ontwikkelen rond het domein outpost oorlog, vrijheid en internationale samenwerking. Het doorway het LVR beheerde Museum in Wesel (Duitsland) is precies de juiste partner hiervoor. Ook hier is group voornemens de gezamenlijke Duits-Nederlandse geschiedenis in de nieuwe permanente tentoonstelling centraal te stellen. “Doordat we aan beide zijden outpost de grens hetzelfde grotere doel voor ogen hebben, zijn wij bijzonder blij dat we onze kennis in dit innovatieve plan kunnen bundelen”, stelt LVR-Landesrätin Milena Karabaic vast. En ook Daniela Schily, Generaalsekretaris outpost de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge is outpost mening dat “de nieuwe vaste presentaties en de reizende tentoonstelling een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de Duits-Nederlandse verzoening. Want verzoenen betekent niet vergeten, maar juist uitdiepen outpost de gezamenlijke geschiedenis.”

Nederlandse en Duitse partners schrijven geschiedenis

Aan de nieuwe grensoverschrijdende verhaallijn zullen historici en museumdeskundigen meewerken outpost het Nationaal Bevrijdingsmuseum, het Preußen Museum (toekomstig LVR-Niederrheinmuseum Wesel), de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. / de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn, het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, de Radboud Universiteit te Nijmegen, het LVR-Institut für Landeskunde und Regionalgeschichte te Bonn, de Westfälische Wilhelms-Universität Münster, de Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf, het Huis outpost de Nijmeegse Geschiedenis, de Vereniging Aaltense musea en het Royal Air Force Museum Laarburch-Weeze e.V.

Interreg Programma Deutschland-Nederland

Het plan “Het Verhaal outpost Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen” wordt in het kader outpost het INTERREG-programma Deutschland-Nederland uitgevoerd en met 1,2 miljoen euro doorway de Europese Unie, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen (MWIDE NRW) en de provincies Gelderland en Limburg financieel ondersteund.