Nationale herdenking op de Dam

0
793

AMSTERDAM – Nederland heeft vrijdagavond alle burgers en militairen herdacht die sinds de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Om acht uur ‘s avonds waren veel Nederlanders stil om alle gevallenen te herdenken.

De nationale herdenking was op de Dam in Amsterdam.

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima woonden daar de nationale herdenking bij. Op het plein waren ongeveer 20.000 mensen aanwezig.

Behalve de koningin en de prins legden onder anderen ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de Commandant der Strijdkrachten en de burgemeester een krans. De nationale herdenking werd afgesloten met een defilé.

Gedicht

Meteen na de 2 minuten stilte droeg de 16-jarig Charlotte Fontijne haar gedicht De stilte spreekt voor. Veteranen en oorlogsslachtoffers legden daarna hun kransen. Ook burgemeester Eberhard van der Laan sprak de aanwezigen toe. ”Vandaag leggen we rekenschap af aan de doden”, aldus Van der Laan.

Op de Dam stond 1500 meter hekwerk. Sinds vorig jaar staan er bij de dodenherdenking speciale dranghekken die veiliger zijn bij grote mensenmassa’s. In 2010 ontstond er grote paniek toen een man tijdens de 2 minuten stilte vanuit het niets begon te schreeuwen.

Waalsdorpervlakte

Op veel andere plaatsen in Nederland waren vrijdagavond ook herdenkingen. Op de voormalige fusilladeplaats Waalsdorpervlakte in Den Haag stonden mensen stil bij de gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden.

Ook in het voormalige kamp Amersfoort werden gevallen herdacht, net als op militaire begraafplaatsen en op de Grebbeberg in Rhenen, waar in mei 1940 hevig werd gevochten.

Westerbork

Bij het Herinneringscentrum kamp Westerbork liepen enkele duizenden mensen een stille tocht over het kampterrein van het voormalige Durchgangslager, van waar uit in de Tweede Wereldoorlog ruim 100.000 mensen werden afgevoerd naar de Duitse vernietigingskampen.

Traditioneel werd de uit het kamp afkomstige klok geluid en gingen de telescopen van de nabijgelegen radiosterrenwacht in de rouwstand. Onder anderen Syb van der Ploeg – voormalig voorman van de band De Kast – leverde een muzikale bijdrage.

Luchtruim

Tijdens de herdenkingen was het luchtverkeer aangepast. Zo kregen vliegtuigen voor het gehele Nederlandse luchtruim tussen 20.00 en 20.03 uur geen startverklaring.

Arriverende vliegtuigen moesten de landing uitstellen. Ook in de aankomst- en vertrekhallen van luchthavens werd gevraagd om stilte in acht te nemen.

Bevrijdingsdag

Zaterdag wordt Bevrijdingsdag gevierd. Om middernacht wordt daar al een begin mee gemaakt met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in Wageningen. Via de Nationale Bevrijdingsvuurestafette wordt dat vuur door heel Nederland verspreid.

Vanuit het hele land komen sporters hiervoor naar Wageningen om het Bevrijdingsvuur op te halen en lopend te brengen naar hun eigen gemeente.

bron nu.nl