Nationaal vrijheidsmuseum WO II komt in Nijmegen

0
753

Nederland krijgt een nationaal museum, dat het hele verhaal vertelt rond de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen daarvan. Het Vrijheidsmuseum WO II komt in Nijmegen te staan en gaat ongeveer 21,5 miljoen euro kosten.

Dat heeft Louis Timmermans, voorzitter van de stichting die het initiatief voor het Vrijheidsmuseum WO II nam, donderdagavond in Nijmegen gezegd.

Driekwart van die 21,5 miljoen euro is al bij elkaar. Oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm wordt ambassadeur van het nieuwe museum.

Het Vrijheidsmuseum WO II kan waarschijnlijk in 2015 de deuren openen en zal naar verwachting tussen de 200.000 en 300.000 bezoekers per jaar trekken, aldus Timmermans.

De directies van het Oorlogsmuseum in Overloon, het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en het Airborne Museum in Oosterbeek behoorden bij de initiatiefnemers voor het nationale museum, maar trekken zich nu terug.

Het is de bedoeling dat de vele kleinere oorlogs- en verzetsmusea in het land blijven bestaan naast het Vrijheidsmuseum. Hun presentaties zullen aanvullend zijn op het grote verhaal in het Nijmeegse museum.

Ook de Radboud Universiteit, Hotel De Wereld in Wageningen en de landelijke stichting Musea en Herinneringscentra steunen het plan.

Internationaal

Het Vrijheidsmuseum WO II gaat nauw samenwerken met Liberation Route Europe, een internationale stichting die de opmars van de bevrijding van heel Europa vanaf 1944 zichtbaar wil maken, vanaf de Normandische kust tot aan Berlijn.

Het museum in Nijmegen wordt de grootste ‘tussenstop’ tussen Normandië en Berlijn. Het is de bedoeling dat het museum wordt gehuisvest in een leegstaand fabrieksgebouw aan de Waal, op de plek waar de Amerikaanse bevrijders in 1944 de bekende Waaloversteek maakten.

Veteranen

Het museum krijgt een groot bedrag van het fonds voor veteranen. De Gelderse Staten en de Nijmeegse gemeenteraad besluiten deze maand over toegezegd geld.

Het Vrijheidsmuseum moet zonder structurele overheidssubsidie het hoofd boven water gaan houden.

Timmermans verwacht dat de gemeente en provincie Gelderland samen achttien miljoen euro zullen bijdragen. “Het museum komt er”, aldus Timmermans. “Geen haar op mijn hoofd dat daaraan twijfelt.”

De gemeente en de provincie Gelderland beslissen nog dit najaar over het al dan niet toezeggen van geld