Nationaal museum WO II krijgt vorm

0
589

NIJMEGEN – Het nieuwe, nationale oorlogsmuseum dat in Nijmegen moet verrijzen, krijgt vorm. Bezoekers gaan zien wat oorlogsdreiging, de Tweede Wereldoorlog en de opbouwperiode daarna met gewone burgers heeft gedaan.

Daarnaast krijgt het museum een zogenoemde Boulevard van Vrijheid, een plek over het belang van debat in vrijheid. Dat staat in de plannen die woensdag in Nijmegen worden gepresenteerd bij de ondertekening van een convenant over de haalbaarheid van het Museum WO II.

Het Museum WO II is een plan van de oorlogsmusea in Overloon, Groesbeek en Oosterbeek samen met het vfonds, het nationale Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Het nieuwe museum moet een ”moedermuseum” worden. De drie kleinere musea gaan specifiek de gebeurtenissen in de eigen regio belichten.

Aspecten

Voor de regio Arnhem-Nijmegen als vestigingsplaats is gekozen omdat hier veel aspecten van de Tweede Wereldoorlog samenkomen. In het gebied speelden zich onder meer de bevrijdingsoperaties Market Garden en het Rijnlandoffensief af.

De gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland zijn enthousiast en ook op Europees niveau is het voornemen goed ontvangen. Er zijn al forse financiële toezeggingen gedaan. De komende maanden moet blijken of de begroting rond komt.

Door: ANP