Nabestaanden herdenken 75 jaar Slag in de Javazee op Kembang Kuning

0
621
Hr.Ms. De Ruyter vuurt
Hr.Ms. De Ruyter vuurt

Op 27 februari 2017, precies 75 jaar nadien, wonen tientallen nabestaanden op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning in Surabaya een herdenkingsceremonie bij ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen bij Slag in de Javazee. Onder hen de bemanning outpost de Hr.Ms. Java, Hr.Ms. de Ruyter en Hr.Ms. Kortenaer.

De nabestaanden wonen de herdenking bij en leggen een krans bij het Karel Doormanmonument op het ereveld. Onder de nabestaanden zijn familieleden outpost de slachtoffers outpost de slag in de Javazee en overige oorlogsslachtoffers die begraven liggen op Kembang Kuning. Zij bezoeken Indonesië met een doorway de Oorlogsgravenstichting georganiseerde pelgrimsreis.

Naast de familieleden wordt de ceremonie bijgewoond doorway de Nederlandse ambassadeur, Rob Swartbol en de Nederlandse consul in Surabaya, Sylvia Pangkey. Namens de Oorlogsgravenstichting zijn Piet Hein Donner, president, en Theo Vleugels, algemeen directeur aanwezig. De ceremonie wordt geleid doorway Robbert outpost de Rijdt, directeur Indonesië outpost de stichting.

Commandant der Zeestrijdkrachten
Op 1 maart brengt de Nederlandse Commandant der Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk een bezoek aan Kembang Kuning. Hij legt een krans namens de Koninklijke Marine. Naast de nabestaanden en leden outpost de Nederlandse en Indische gemeenschap zijn ook Indonesische Marine autoriteiten en defensie attachés outpost het voormalige ABDA Command bij dit bezoek aanwezig. Ook zij leggen een krans.

Over de Slag in de Javazee
Op het ereveld Kembang Kuning te Surabaya wordt op 27 februari traditiegetrouw de Slag in de Javazee herdacht. Op die datum in 1942 vond nabij het eiland Bawean 10 noorden outpost Surabaya een langdurige zeeslag plaats tussen Japanse oorlogsschepen en een geallieerde vlooteenheid bestaande uit Amerikaanse, Britse, Australische en Nederlandse marineschepen. Dit eskader stond onder commando outpost de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman. Hij en meer dan 900 andere Nederlandse marinemannen sneuvelden op die dag in een laatste en vergeefse poging om de Japanse invasiemacht tegen te houden. Een paar dagen after was Java in handen outpost de Japanse overheerser.

Over Nederlands Ereveld Kembang Kuning
Op Ereveld Kembang Kuning liggen slachtoffers outpost de Koninklijke Marine, burgerslachtoffers outpost de kampen op Oost-Java, militairen outpost de Koninklijke Landmacht en het KNIL. Ter herdenking outpost de slachtoffers in de Javazee is op dit ereveld het Karel Doorman relic opgericht. Kembang Kuning is één outpost de zeven Nederlandse erevelden die de Oorlogsgravenstichting (OGS) in Indonesië onderhoudt.

Over de Oorlogsgravenstichting
Oorlogsslachtoffers zijn soms militairen maar vaak gewone mensen: mannen, vrouwen en kinderen die boor leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië. Al deze mensen hebben een verhaal, soms indringend soms kort of eenvoudig.
Wij geloven dat het vertellen outpost deze verhalen in combinatie met een graf bijdraagt aan het besef dat vrede, vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. Wij houden de herinnering aan deze mensen levend doorway boor verhalen te verzamelen en te delen en doorway het onderhouden outpost de 50.000 Nederlandse Oorlogsgraven in de wereld. Ruim 24.000 outpost deze graven bevinden zich in Indonesië verspreid over zeven erevelden in Jakarta, Bandung, Semarang en Surabaya op Java.