Nabestaanden herdenken 75 jaar Slag in de Javazee op Kembang Kuning

0
873
Hr.Ms. De Ruyter vuurt
Hr.Ms. De Ruyter vuurt

Op 27 februari 2017, precies 75 jaar nadien, wonen tientallen nabestaanden op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning in Surabaya een herdenkingsceremonie bij ter nagedachtenis aan de slachtoffers die vielen bij Slag in de Javazee. Onder hen de bemanning van de Hr.Ms. Java, Hr.Ms. de Ruyter en Hr.Ms. Kortenaer.

De nabestaanden wonen de herdenking bij en leggen een krans bij het Karel Doormanmonument op het ereveld. Onder de nabestaanden zijn familieleden van de slachtoffers van de slag in de Javazee en overige oorlogsslachtoffers die begraven liggen op Kembang Kuning. Zij bezoeken Indonesië met een door de Oorlogsgravenstichting georganiseerde pelgrimsreis.

Naast de familieleden wordt de ceremonie bijgewoond door de Nederlandse ambassadeur, Rob Swartbol en de Nederlandse consul in Surabaya, Sylvia Pangkey. Namens de Oorlogsgravenstichting zijn Piet Hein Donner, president, en Theo Vleugels, algemeen directeur aanwezig. De ceremonie wordt geleid door Robbert van de Rijdt, directeur Indonesië van de stichting.

Commandant der Zeestrijdkrachten
Op 1 maart brengt de Nederlandse Commandant der Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk een bezoek aan Kembang Kuning. Hij legt een krans namens de Koninklijke Marine. Naast de nabestaanden en leden van de Nederlandse en Indische gemeenschap zijn ook Indonesische Marine autoriteiten en defensie attachés van het voormalige ABDA Command bij dit bezoek aanwezig. Ook zij leggen een krans.

Over de Slag in de Javazee
Op het ereveld Kembang Kuning te Surabaya wordt op 27 februari traditiegetrouw de Slag in de Javazee herdacht. Op die datum in 1942 vond nabij het eiland Bawean ten noorden van Surabaya een langdurige zeeslag plaats tussen Japanse oorlogsschepen en een geallieerde vlooteenheid bestaande uit Amerikaanse, Britse, Australische en Nederlandse marineschepen. Dit eskader stond onder commando van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman. Hij en meer dan 900 andere Nederlandse marinemannen sneuvelden op die dag in een laatste en vergeefse poging om de Japanse invasiemacht tegen te houden. Een paar dagen later was Java in handen van de Japanse overheerser.

Over Nederlands Ereveld Kembang Kuning
Op Ereveld Kembang Kuning liggen slachtoffers van de Koninklijke Marine, burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java, militairen van de Koninklijke Landmacht en het KNIL. Ter herdenking van de slachtoffers in de Javazee is op dit ereveld het Karel Doorman monument opgericht. Kembang Kuning is één van de zeven Nederlandse erevelden die de Oorlogsgravenstichting (OGS) in Indonesië onderhoudt.

Over de Oorlogsgravenstichting
Oorlogsslachtoffers zijn soms militairen maar vaak gewone mensen: mannen, vrouwen en kinderen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië. Al deze mensen hebben een verhaal, soms indringend soms kort of eenvoudig.
Wij geloven dat het vertellen van deze verhalen in combinatie met een graf bijdraagt aan het besef dat vrede, vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn. Wij houden de herinnering aan deze mensen levend door hun verhalen te verzamelen en te delen en door het onderhouden van de 50.000 Nederlandse Oorlogsgraven in de wereld. Ruim 24.000 van deze graven bevinden zich in Indonesië verspreid over zeven erevelden in Jakarta, Bandung, Semarang en Surabaya op Java.