‘Naast Bruins nog andere Nederlandse nazimisdadiger’

0
784

Naast de 92-jarige Siert Bruins is er nog een levende Nederlander die tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlogsmisdaden heeft gepleegd. Hoofd nazi-jager Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem zegt zaterdag in Trouw nieuwe informatie te hebben gekregen.

Wie deze andere nazimisdadiger is en waar hij van wordt verdacht, zegt Zuroff niet. “Daarvoor is meer onderzoek nodig”, stelt hij in de krant.

Hij zegt wel dat de misdadiger in Nederland woont en dat hij al eerder is veroordeeld voor daden die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gepleegd.

Reactie justitie

Op de Nederlandse lijst van gezochte oorlogsmisdadigers staat deze misdadiger in ieder geval niet. Daar stond alleen Bruins nog op, zegt een woordvoerder van justitie in de krant.

“Wij hebben geen weet van nog andere Nederlandse oorlogsmisdadigers die nog in leven zijn.” In 1980 stonden volgens het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) nog vijfhonderd namen op de lijst.

Bruins was de laatste die nog niet was gepakt. Hij staat vanaf maandag terecht voor de moord op een verzetsman in 1944. “In theorie kan het dat er nog een of enkele andere namen opduiken. Maar ik kan me dat eerlijk gezegd amper voorstellen”, zegt een woordvoerder van het NIOD in de krant.