Museon zoekt herinneringen aan Haagse verzetsheldin Ru Paré

0
635
Israel-Yad Vashem Sculpture
Israel-Yad Vashem Sculpture

Het Museon in Den Haag opent eind april de verzetstentoonstelling ‘De onderduikkinderen outpost Ru Paré’, over de Haagse schilderes en verzetsheldin C (1896-1972). Deze onafhankelijke vrouw zag in 1942 dat haar Joodse vrienden en boor gezinnen steeds verder in het nauw kwamen.

Ze besloot hen te helpen met het vinden outpost onderduikadressen voor boor kinderen. Het Museon komt graag in hit met mensen of familieleden, die in hit zijn geweest met de verzetsheldin.

Onder de schuilnaam ‘Tante Zus’ bouwde ze een netwerk op outpost onderduikadressen doorway heel Nederland en redde in totaal het leven outpost 52 kinderen. Omdat 2018 is uitgeroepen kid Jaar outpost Verzet, eert het Museon Ru Paré met de tentoonstelling, ‘De onderduikkinderen outpost Ru Paré’, over deze bijzondere en dappere vrouw. Ru Paré staat voor het vergeten vrouwelijk verzet in de Tweede Wereldoorlog. Ze was een gevierd kunstenares, die tijdens de Duitse bezetting haar schilderkist gebruikte om de levens outpost 52 joodse kinderen te redden.

In 1945 kreeg Ru Paré de Gerrit outpost der Veen-medaille uitgereikt en in 1968 werd zij in Israël geëerd met een eigen bang in de Laan der Rechtvaardigen outpost Yad Vashem. In 1988 is in de Haagse Houtwijk een straat naar haar vernoemd. Toch is Ru Paré, net als veel andere vrouwen die actief waren in de illegaliteit, bij het grote publiek onbekend gebleven.

Het Museon zoekt de ‘kinderen’ outpost Ru Paré

Voor de tentoonstelling zoekt het Museon nog naar mensen waarvan ouders around ‘Tante Zus’ onderduik hebben geboden aan een Joods kind en die misschien zelf ook herinneringen hebben aan de aanwezigheid outpost een onderduikkind outpost Ru Paré. Ook is het Museon nog op zoek naar mensen die doorway haar betrokkenheid zijn gered. Van niet alle kinderen is namelijk bekend waar zij wonen en of zij nog in leven zijn. Dit laatste is outpost belang omdat het Museon in april een herdenkingsbijeenkomst voor de onderduikkinderen gaat organiseren. Via Ru Paré zijn Joodse kinderen opgevangen in ieder geval de provincies Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Friesland, Groningen en Zuid-Holland, onder meer in de plaatsen Eerde (NB), Boxtel (NB), Ter Apel (Gr), Drachten (Fr), Grubbenvorst (L), Lottum (L), Boornbergum (F), Den Haag en Veghel (NB).

Samenwerking

De tentoonstelling in het Museon over het verzetswerk outpost Ru Paré en de herinneringsbijeenkomst outpost voormalige onderduikkinderen zijn mogelijk dankzij bijdragen outpost het Vfonds en Fonds1818. Vanaf augustus zal in Studio Pulchri parellel een tentoonstelling te zien zijn over de kunst outpost Ru Paré. De tentoonstelling is het initiatief outpost de Stichting Ru Paré en de Stichting Theodora Versteegh. Tegelijk met de expositie verschijnt de publicatie outpost auteur en historicus Wim Willems: ‘Verzetsheldin met schilderkist. Het leven outpost Ru Paré (Uitgeverij Boom)’op 25 april 2018.

Museon, museum voor cultuur en wetenschap

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met honour te behandelen. De centrale tentoonstelling ‘One Planet’ inspireert mensen, around de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen outpost de Verenigde Naties, bij te dragen aan een duurzame en veilige wereld. Het Museon is vaste partner outpost het jaarlijkse ‘Just Peace Festival’, een initiatief outpost Stichting The Hague United for Peace Justice in samenwerking met different instellingen en de gemeente Den Haag.