Meer nazikampen dan gedacht tijdens WOII

0
751

De nazi’s hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog op veel meer plekken mensen gevangen genomen dan altijd gedacht.

Onderzoekers van het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum publiceerden zaterdag hun onderzoek, waaruit blijkt dat er 42.500 kampen en getto’s waren tussen 1933 en 1945.

De verschillende kampen en gevangenissen blijken in heel Europa te hebben gezeten, waarvan de meeste in Duitsland en Polen te vinden waren. “De aantallen zijn veel hoger dan we altijd hebben gedacht”, zegt directeur van het museum Hartmut Berghoff tegen de New York Times.

Advertisement

“Je kon letterlijk nergens heen in Duitsland zonder een kamp tegen te komen. Ze waren overal”, aldus één van de onderzoekers.

De onderzoekers begonnen dertien jaar geleden, toen het bestaan van ongeveer 7000 kampen en gevangenissen bekend was. Sinds 2000 hebben de onderzoekers bewijs gevonden voor het bestaan van 35.000 extra kampen en gevangenissen.

‘Zorgcentra’

Voor het eerst is ook geïnventariseerd op welke andere plekken de nazi’s mensen vasthielden, zoals ‘zorgcentra’ waar vrouwen verplicht werden abortus te ondergaan, en bordelen voor Duitse militairen.

De onderzoekers concludeerden dat tussen de 15 en 20 miljoen mensen gevangen of gestorven zijn in de verschillende nazikampen en gevangenissen.
Door: ANP/NU.nl