Makers Oorlogswinter duimen voor nominatie

0
527

LOS ANGELES – Oorlogswinter, de Nederlandse inzending voor de Oscars, doet het goed in Hollywood. Op het Filmfestival van Palm Springs, waar veel leden rondlopen van het comité dat de Oscars uitreikt, belandde het oorlogsepos dit weekend in het lijstje met publieksfavorieten. En het gezaghebbende blad Hollywood Reporter prees de film deze week als grote kanshebber en „één van de best gemaakte titels” in de lijst van Oscarinzendingen.

De zogenoemde ‘shortlist’ van negen titels die worden voorgedragen voor een nominatie, wordt woensdag bekendgemaakt. Twee weken later worden de vijf films bekendgemaakt die daadwerkelijk de strijd aangaan om een beeldje. In totaal dingen dit jaar 65 niet-Engelstalige films mee naar de fel begeerde Oscar voor beste buitenlandse film. „De reacties zijn erg positief”, stelt Oorlogswinter-producent Els Vandevorst niet zonder trots. „En Karakter, de laatste Nederlandse speelfilm die een Oscar heeft gewonnen, was óók publieksfavoriet in Palm Springs.”

Regisseur Martin Koolhoven verbleef de afgelopen week een paar dagen in Hollywood om de film over de 14-jarige Michiel die met zijn familie probeert de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog te overleven, onder de aandacht te brengen. „Amerikaanse kijkers stellen dat ze film in zijn totaal zo goed vinden”, vertelt Koolhoven. „Het is een combinatie van alle facetten: van acteurs tot art direction. En veel mensen vinden dat Oorlogswinter de oorlog laat zien vanuit een nieuw perspectief.”

Ondanks het enthousiasme van veel Oscarstemmers, is het zeker geen gelopen koers dat ‘Winter in Wartime’ – zoals de film in het Engels heet – ook een nominatie ontvangt. „De concurrentie is hevig dit jaar”, stelt producent Vandevorst. „Das Weisse Band van Michael Haneke doet het goed, er zit een Pedro Almodovar bij en ik hoor goede dingen over de Franse inzending.” Het is uiteindelijk aan de stemgerechtigden van de Academy wat hen het meeste raakt. „Maar ik merk wel dat Oorlogswinter een film is die niemand onberoerd laat. Dat kan zeker een voordeel zijn.”

De shortlist wordt op woensdag 20 januari bekendgemaakt. De nominaties volgen op dinsdag 2 februari. De uiteindelijke uitreiking van de Oscars is op zondag 7 maart.

Bron Telegraaf.nl