Levenslang voor negen ex-SS’ers in Italië

0
549

zaterdag 27 juni 2009 6:55

ROME – De krijgsraad in Rome heeft vrijdag negen oud-SS’ers veroordeeld tot levenslang voor hun rol bij de beruchte massaslachting van Fivizzano. In die Toscaanse plaats werden in 1944 circa 350 Italiaanse burgers vermoord door de Duitsers. Onder de slachtoffers waren veel vrouwen, kinderen en bejaarden.

De negen mannen, in leeftijd variërend van 84 tot 90 jaar, zijn bij verstek veroordeeld. Zij wonen in Duitsland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren zij lid van de beruchte 16e SS-afdeling Reichsführer, die in 1944 veel repressailles tegen de burgerbevolking in Toscane en de Emilia-Romagna? voor haar rekening nam. Het ging om wraakacties voor de bevrijdingsstrijd van de veelal communistische partizanen.

Ook de Bondsrepubliek Duitsland is veroordeeld tot het betalen van een later te bepalen bedrag als schadevergoeding, aldus het Italiaanse persbureau ANSA. Duitsland heeft vorig jaar tegen dit soort procedures een zaak tegen Italië aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Volgens Berlijn zijn eventuele schadeclaims tussen Italië en Duitsland reeds afgehandeld.

Duitse oorlogsmisdadigers die eerder in soortgelijke zaken bij verstek werden veroordeeld, bleven rustig in Duitsland leven.

bron: telegraaf.nl