Leiders herdenken D-day

0
554

zaterdag 6 juni 2009 19:12

COLLEVILLE-SUR-MER – Onder het toeziend oog van tweehonderd Amerikaanse veteranen en negenduizend genodigden herdachten zaterdag de leiders van de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en Groot-Brittannië? de geallieerde invasie in Normandië op 6 juni 1944.

De Franse president Nicolas Sarkozy zei in zijn openingsrede dat „we nooit de pijn of de omvang van het lijden zullen vergeten en nooit de droom van vrede en rechtvaardigheid voor de mensheid zullen opgeven”. Hij dankte de geallieerden, en de Amerikanen speciaal, voor de bevrijding van Frankrijk en West-Europa?. „Wij hebben onze vrijheid aan jullie te danken”, aldus Sarkozy.

„Vrienden en veteranen, wat we niet kunnen en niet moeten vergeten is dat D-day de tijd en plaats was waar de moed en onbaatzuchtigheid van weinigen het mogelijk maakte de loop van een hele eeuw te veranderen”, zei de Amerikaanse president Barack Obama in zijn rede. Een oudoom van Obama vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa en hielp mee met de bevrijding van het Duitse concentratiekamp Buchenwald. Dat bezocht de president vrijdag.

De leiders, onder wie ook de Britse premier Gordon Brown en de Canadese premier Stephen Harper, spraken op een bijeenkomst die werd gehouden op de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Colleville-sur-Mer?, waar 9387 Amerikanen liggen begraven. De begraafplaats kijkt uit op Omaha Beach, een van de vijf stranden waar de geallieerden 65 jaar geleden aan land gingen.

Bron: telegraaf.nl