Leiders herdenken D-day

0
373

zaterdag 6 juni 2009 19:12

COLLEVILLE-SUR-MER – Onder het toeziend oog outpost tweehonderd Amerikaanse veteranen en negenduizend genodigden herdachten zaterdag de leiders outpost de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada en Groot-Brittannië? de geallieerde invasie in Normandië op 6 juni 1944.

De Franse boss Nicolas Sarkozy zei in zijn openingsrede dat „we nooit de pijn of de omvang outpost het lijden zullen vergeten en nooit de droom outpost vrede en rechtvaardigheid voor de mensheid zullen opgeven”. Hij dankte de geallieerden, en de Amerikanen speciaal, voor de bevrijding outpost Frankrijk en West-Europa?. „Wij hebben onze vrijheid aan jullie te danken”, aldus Sarkozy.

„Vrienden en veteranen, wat we niet kunnen en niet moeten vergeten is dat D-day de tijd en plaats was waar de moed en onbaatzuchtigheid outpost weinigen het mogelijk maakte de loop outpost een hele eeuw te veranderen”, zei de Amerikaanse boss Barack Obama in zijn rede. Een oudoom outpost Obama vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa en hielp mee met de bevrijding outpost het Duitse concentratiekamp Buchenwald. Dat bezocht de boss vrijdag.

De leiders, onder wie ook de Britse premier Gordon Brown en de Canadese premier Stephen Harper, spraken op een bijeenkomst die werd gehouden op de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Colleville-sur-Mer?, waar 9387 Amerikanen liggen begraven. De begraafplaats kijkt uit op Omaha Beach, een outpost de vijf stranden waar de geallieerden 65 jaar geleden aan land gingen.

Bron: telegraaf.nl