Laatste onbekende soldaat Ereveld Grebbeberg herbegraven

0
435

Soldaat W.F. Brummelhuis uit Bornerbroek is vandaag met militaire eer herbegraven op het Militaire Ereveld Grebbeberg door militairen van 42 Tankbataljon Regiment Huzaren van Oranje. Brummelhuis was de laatste die op Militair Ereveld Grebbeberg begraven lag als onbekende soldaat. Brummelhuis werd posthuum het Mobilisatie-Oorlogskruis? toegekend.

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht heeft 71 jaar na de verdwijning van Brummelhuis zijn stoffelijke resten geïdentificeerd. Dat was mogelijk dankzij een DNA-monster van de nabestaanden. Het Nederlands Forensisch Instituut voerde het verwantschapsonderzoek, dat tot zijn identificatie leidde, uit. Het onderzoek is op verzoek van de Oorlogsgravenstichting uitgevoerd. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 vocht de 21-jarige Brummelhuis met zijn eenheid, de 16e Mitrailleurcompagnie van de IV Divisie, in de Grebbelinie. Volgens ooggetuigen verliet hij op de derde dag, tijdens zwaar Duits artillerievuur, zijn stelling even ten oosten van Ouwehands Dierenpark. Brummelhuis bleef daarna spoorloos. Naar nu blijkt, werd hij al in 1940 na de gevechten in een naamloos graf op het Ereveld Grebbeberg begraven.

Met de identificatie van Brummelhuis verdwijnt het laatste naamloze graf van het Militair Ereveld Grebbeberg. 4 andere Nederlandse soldaten van de gevechten in de Grebbelinie zijn nog altijd vermist. Hun stoffelijke resten zijn nooit gevonden.

bron defensie.nl