Kepiro in hoger beroep tegen vrijspraak

0
465

BOEDAPEST – De 97-jarige van oorlogsmisdaden vrijgesproken Hongaar Sandor Kepiro gaat tegen zijn vrijspraak in beroep. Dat heeft zijn advocaat Zsolt Zetenyi woensdag gezegd. De 97-jarige van oorlogsmisdaden vrijgesproken Hongaar Sandor Kepiro gaat tegen zijn vrijspraak in beroep.

Dat heeft zijn advocaat Zsolt Zetenyi woensdag gezegd. Hij vindt dat vrijspraak wegens gebrek aan bewijs niet volstaat.
Kepiro, een voormalig kapitein, stond terecht voor deelname aan razzia’s in 1942 in de noordelijke Servische stad Novi Sad, die aan zo’n dertienhonderd mensen het leven kostten.

Hij werd door de Hongaarse aanklagers verantwoordelijk gehouden voor 36 moorden. De rechter in de zaak sprak Kepiro maandag vrij wegens gebrek aan bewijs.

Geen misdaden


Zetenyi wil dat Kepiro in hoger beroep niet wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar omdat hij geen misdaden heeft begaan tijdens de razzia’s.

Kepiro heeft toegegeven te hebben deelgenomen aan de razzia’s, maar beweert dat zijn taak enkel bestond uit het vaststellen van de identiteit van diegenen die opgepakt werden. Volgens Kepiro is hij zich pas later bewust geworden van de slachting in Novi Sad.

Aanklager


De Hongaarse aanklager Zsolt Falvai gaat ook in beroep tegen het vonnis, heeft hij laten weten.

De vrijspraak is hevig bekritiseerd door Servische en joodse organisaties, die de zaak tegen Kepiro beschouwden als een van de laatste grote rechtszaken tegen vermoedelijke oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog.

Beroepsprocedure


De rechter in de zaak heeft aangegeven dat de beroepsprocedures wellicht al in september behandeld kunnen worden, na het gerechtelijk reces.

Kepiro vertrok na de Tweede Wereldoorlog naar Oostenrijk en emigreerde later naar Argentinie. Hij keerde in 1996 terug naar Hongarije, waar hij ontdekt werd door nazi-jagers van het Simon Wiesenthal Centrum.

bron telegraaf.nl