Het Kawasaki Army Type 88 verkenningsvliegtuig, ook wel bekend als de Type 88, was een Japans eenmotorig tweedekker ontworpen door Richard Vogt voor Kawasaki. Het toestel, oorspronkelijk aangeduid als KDA-2, werd geaccepteerd door het Keizerlijk Japans Leger als het Type 88 Verkenningsvliegtuig. De aanduiding “Type 88” verwijst naar het jaar 2588 in de Japanse keizerlijke jaartelling, wat overeenkomt met het jaar 1928 in de Gregoriaanse kalender. Het basismodel werd later aangepast tot de Type 88 lichte bommenwerper, die in gevechten werd ingezet tijdens de Tweede Chinees-Japanse Oorlog. Dit toestel werd in grote aantallen geproduceerd en bleef in gebruik tot 1940.
Inhouds opgave
Ontwerp en ontwikkeling
KDA-2: Het prototype
De ontwikkeling van het Type 88 begon met de behoefte van het Japanse leger aan een nieuw verkenningsvliegtuig dat de Salmson 2 moest vervangen. Richard Vogt, een Duitse ingenieur werkzaam bij Kawasaki, ontwierp het KDA-2 prototype, waarvan drie exemplaren in 1927 werden gebouwd door Kawasaki Kōkūki Kōgyō K.K. Na uitgebreide testvluchten werd het vliegtuig geaccepteerd door het leger en in productie genomen als het Army Type 88-1 Verkenningsvliegtuig.
Constructie en technische specificaties
Het Type 88 was een volledig metalen vliegtuig, met een met schroeven bevestigde voorste romp en vleugels met ongelijke spanwijdte. De romp had een slank, hoekig ontwerp en was voorzien van een cross-as hoofdlandingsgestel. Het toestel werd aangedreven door een BMW VI-motor met een vermogen van 447 kW (600 pk). De Type 88-II, een verbeterde versie van het basismodel, had onder andere een verbeterde motorkap en een herzien staartgedeelte.
Productie en verbeteringen
De productie van het Type 88 begon in 1928 en duurde tot 1931. In deze periode werden er 710 toestellen gebouwd, inclusief de drie prototypes. De productie werd uitgevoerd door zowel Kawasaki als Tachikawa, waarbij de laatste verantwoordelijk was voor 187 van de geproduceerde toestellen. Naast het verkenningsmodel werd er tussen 1929 en 1932 ook een bommenwerpervariant ontwikkeld, de Type 88 lichte bommenwerper. Dit model had een versterkte onderste vleugel en extra steunbalken in de vleugelwortel. Bovendien waren bommenrekken geplaatst onder de romp en de onderste vleugels. In totaal werden er 407 exemplaren van de bommenwerpervariant geproduceerd.
Variaties en aanpassingen
Naast de verkennings- en bommenwerpversies werd er ook een transportvariant ontwikkeld, de KDC-2. Dit model was ontworpen met een gesloten cabine die plaats bood aan een piloot en vier passagiers. Van deze variant werden slechts twee exemplaren gebouwd, waarvan er één werd getest met drijvers.
Operationele geschiedenis
Inzet tijdens de Tweede Chinees-Japanse Oorlog
De verschillende versies van het Type 88, zowel de verkenningsvliegtuigen als de bommenwerpers, werden ingezet door de Keizerlijke Japanse Legerluchtmacht tijdens de Tweede Chinees-Japanse Oorlog. Deze oorlog begon in 1937 en speelde zich onder andere af in Mantsjoerije en tijdens de Slag om Shanghai. Hoewel de Type 88 aanvankelijk succesvol was in zijn operaties, leidde het toenemende aantal verliezen in 1938, met name tijdens de Slag om Taierzhuang, tot de geleidelijke terugtrekking van het toestel uit de frontlinie. Tegen 1940 was het Type 88 volledig uitgefaseerd en vervangen door modernere vliegtuigen.
Gebruikers van het Type 88
Het Type 88 werd voornamelijk gebruikt door de Keizerlijke Japanse Legerluchtmacht. Daarnaast werd het toestel ook ingezet door de luchtmacht van de door Japan gecontroleerde marionettenstaat Mantsjoekwo, de Mantsjoekwo Keizerlijke Luchtmacht.
Varianten
KDA-2
Dit waren de oorspronkelijke prototypes, waarvan er drie werden gebouwd in 1927.
Type 88-I Verkenningsvliegtuig
De productieversie van het verkenningsvliegtuig gebaseerd op het KDA-2 ontwerp.
Type 88-II Verkenningsvliegtuig
Een verbeterde versie van de 88-I, met in totaal 707 gebouwde exemplaren van zowel de 88-I als de 88-II.
Type 88 lichte bommenwerper
Een lichte bommenwerpervariant van het toestel, in staat om 200 kg (440 lb) aan bommen te vervoeren. In totaal werden er 407 exemplaren geproduceerd.
KDC-2
Dit was een transportvariant van het vliegtuig, waarvan er slechts twee exemplaren werden gebouwd.
Technische specificaties (Type 88-II)
Hieronder volgt een overzicht van de technische specificaties van de Type 88-II:
- Bemanning: 2 personen
- Lengte: 12,8 m
- Spanwijdte: 15,00 m
- Hoogte: 3,40 m
- Vleugeloppervlak: 48 m²
- Leeggewicht: 1.800 kg
- Totaalgewicht: 2.850 kg
- Motor: 1 × BMW VI, 447 kW (600 pk)
- Maximale snelheid: 221 km/h
- Uithoudingsvermogen: 6 uur
- Plafond: 6.200 m
- Bewapening: 2 × 7,7 mm machinegeweren (één vast en één handmatig bediend)
Conclusie
Het Kawasaki Army Type 88 Verkenningsvliegtuig speelde een belangrijke rol in de luchtmachtoperaties van het Keizerlijk Japans Leger tijdens de vroege fasen van de Tweede Chinees-Japanse Oorlog. Hoewel het toestel uiteindelijk verouderd raakte en werd vervangen door modernere vliegtuigen, was de impact van de Type 88 aanzienlijk. Het vliegtuig diende niet alleen als verkenningsvliegtuig, maar ook als lichte bommenwerper, en was een van de eerste volledig metalen vliegtuigen in dienst van de Japanse luchtmacht. De verschillende varianten en de grootschalige productie getuigen van de veelzijdigheid en betrouwbaarheid van dit toestel in de jaren dertig.
Bronnen en meer informatie
- Japanese Aircraft 1910–1941. The Illustrated Encyclopedia of Aircraft (Part Work 1982–1985). Orbis Publishing.
- Peattie, Mark R. Sunburst: The Rise of Japanese Naval Air Power, 1909-1941. Annapolis, Maryland: Naval Institute Press, 2007.
- Francillon, René J. Japanese Aircraft of the Pacific War. London: Putnam & Company Ltd., 1979.
- Afbeelidng: 撮影者不明, Public domain, via Wikimedia Commons
- Bronnen Mei1940