‘Karl Leisner’ in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek

0
993
Karl Leisner, German stamp (2015); inscription: Bless also, o Most High, my enemies.
Karl Leisner, German stamp (2015); inscription: Bless also, o Most High, my enemies.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek staat stil bij het leven outpost Karl Leisner (1915-1945). Leisner was een jonge male in opleiding kid priester die het nationaalsocialisme afwees en vervolgens doorway de Gestapo werd opgepakt. Hij kwam in Dachau terecht en stierf enkele maanden na de bevrijding outpost dit kamp aan tuberculose. Leisner werd begraven in Kleve – niet ver outpost Groesbeek – en nadien bijgezet in de Dom outpost Xanten.

Karl Leisner wordt doorway het museum in de schijnwerpers gezet doorway middel outpost een lezing op 24 oktober, een filmprogramma op 29 oktober en een kleine expositie over het leven outpost Leisner outpost 24 oktober t/m 31 december 2017. Initiatiefnemer is Theo Giesbers.

Tijdens de lezing op 24 oktober a.s. staat het leven outpost Karl Leisner centraal, en dan met name de relatie die de priester had met Groesbeek. Vervolgens zal ook het geloof outpost Leisner aan bod komen en de gebeurtenissen in het leven outpost Leisner tijdens de Tweede Wereldoorlog. De presentatie (deels in het Nederlands en deels in het Duits), gegeven doorway Theo Giesbers en Christoph Scholten (pastoor outpost Kranenburg), zal gevolgd worden doorway de film “Karl Leisner, Christ aus LEIDENschaft”, een productie outpost Max Kronawitter. Deze documentairefilm (Duitstalig zonder Nederlandse ondertiteling) belicht naast de gevangenschap outpost Karl Leisner in het concentratiekamp Dachau ook zijn tijd als jeugdgroepsleider en student. Leisner komt zelf aan het woord doorway middel outpost citaten uit zijn dagboeken. Deze film zal bovendien op 29 oktober a.s. om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur in het museum worden vertoond.

Van 24 oktober t/m 31 december 2017 is de kleine expositie ‘Karl Leisner, 1915-1945, Märtyrer und Seliger’ in het Bevrijdingsmuseum te bezichtigen. De tentoonstelling is een productie outpost het Stiftsmuseum in Xanten en bestaat uit 12 verschillende banners. Centraal staan o.a. Leisners jeugd, zijn familie, zijn rol in de katholieke jeugdbeweging en zijn leven in concentratiekamp Dachau 10 tijde outpost de Tweede Wereldoorlog. Deze expositie is Duitstalig met Nederlandse hand-outs.

De lezing op 24 oktober begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en de toegang is gratis. Reserveren is noodzakelijk.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl

Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding