Kapelle herdenkt Fransen en Marokkanen

0
608

KAPELLE – Tijdens de Franse Herdenking op woensdag 19 mei worden de gevallenen herdacht uit de Tweede Wereldoorlog. De herdenking is op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle.
De herdenking begint om 15.30 uur bij het gemeentehuis van Kapelle, Kerkplein 1. Daarna gaat het te voet naar de begraafplaats, waar de burgemeester en ambassadeurs van Frankrijk en Marokko korte toespraken houden. Na de ‘Last Post’, één minuut stilte en de volksliederen, leggen schoolkinderen om 17.20 uur bloemen op de graven. De herdenkingsplechtigheid eindigt met defilé langs het monument.
In Kapelle rusten 229 Franse en Marokkaanse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem zijn omgekomen. Marokko was destijds onderdeel van de Franse Republiek, vandaar dat er ook militairen uit dat land in het Franse leger dienden. De meeste graven hebben een witte kruisvormige zerk van natuursteen. Er staan echter ook zerken in de vorm van Davidsterren en islamitische zerken. Het monument van het ereveld is een zuil met inscriptie met daarop een Gallische haan.

Bron: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2010/mei/17/kapelle_herdenkt_fransen_en_marokkanen (external link)