Johann Georg Elser (1903 – 1945)

Johann Georg Elser (Hermaringen, 4 januari 1903 – Dachau, 9 april 1945) was een Duitse meubelmaker die zich tegen het Nationaalsocialisme verzette. Elser was een man die sympathieën had voor het communisme en was een overtuigd protestant. Hitler dreef Duitsland richting een oorlog en Elser wou deze oorlog voorkomen. Door Hitler te doden zou hij voorkomen dat veel Duitsers zouden omkomen. (De Eerste Wereldoorlog had diepe sporen achtergelaten).

Elser woonde op 8 november 1938 Hitlers jaarlijkse toespraak in de Bürgerbräukeller bij, waar de mislukte Bierhalleputsch van 1923 werd herdacht. Hij merkte op dat het evenement slecht beveiligd was terwijl meerdere nazikopstukken, inclusief Hitler, bij elkaar kwamen. Bovendien maakte hij een nacht later de Kristallnacht mee, die hem over zijn laatste reserveringen heen hielp. Een regering die tot dergelijk geweld in staat was zou volgens Elser ook weinig scrupules hebben om een internationale oorlog te beginnen.

Elser had nu een jaar de tijd om zijn aanslag voor te bereiden. Door in een steengroeve te werken kreeg hij de kans om explosieven te stelen voor zijn bom. Vervolgens ging hij tijdelijk in München wonen en wist onder het voorwendsel een uitvinder te zijn een tijdontsteker te kopen. In de herfst van 1939 liet hij zich een maand lang iedere dag in de Bürgerbräukeller na sluitingstijd insluiten om zo geleidelijk een pilaar bij het podium uit te hollen. Gruis en ander afval verstopte hij in het tapijt. Tijdens deze werkzaamheden brak de oorlog uit maar Elser merkte dat nauwelijks. Hij verstopte een bom in een pilaar bij het podium waar Hitler zou spreken en stelde het tijdsmechanisme zo af dat de bom op 8 november 1939 om 21:20 zou afgaan, als Hitler bezig zou zijn met zijn

Zijn aanslag op Hitler was niet gelukt. Hij werd gevangen genomen door de Gestapo. Hij heeft zonder proces gevangen gezeten tot 9 april 1945, toen werd hij in opdracht van Hitler geexcuteerd met een nekschot.

Referenties: 1.Georg Elser, the man who tried to kill Hitler

2.George Elser, Wikipedia

Films

Der Attentäter Doku-Feature 90 min. von Rainer Erler (BR Deutschland 1969), Adolf Grimme Preis der DAG in Gold