Joe’s Bridge

Joe’s Bridge is de bijnaam van brug nummer 9 op het Kanaal Bocholt-Herentals (of Maas-Scheldekanaal) in Lommel in de wijk Barrier. De brug kreeg de naam van Britse troepen in september 1944. De brug diende als springplank voor het grondoffensief van de Operatie Marketgarden.

Op 10 september 1944 kregen Britse manschappen van de Irish Guards de ondermijnde brug bij een verrassingsaanval vanaf het aanpalende industriecomplex in Overpelt ongeschonden in handen. Op dat moment leverden Duitse elitetroepen in het 12 km zuidelijker gelegen Hechtel nog hevige gevechten met de Welsh Guards in de Slag om Hechtel. Via een omsingelingsbeweging in noordoostelijke richting langs Eksel, Overpelt en Neerpelt slaagden de Irish Guards erin, het kanaal te bereiken.

Door de verovering van de brug werd terugtrekkende Duitse troepen uit Hechtel de pas afgesneden. In de daaropvolgende dagen poogden de Duitsers de brug tevergeefs te heroveren, o.a. met bajonetgevechten en troepenversterkingen, wat ook burgerslachtoffers maakte. De brug kreeg van de Britten de naam Joe’s Bridge als eerbetoon aan luitenant-kolonel John Ormsby Evelyn Vandeleur (initialen J.O.E.), bevelhebber van de Irish Guards. Een gedenksteen aan de voet van de brug herinnert aan de gebeurtenis op 10 september 1944.