Is Paris Burning (1966): Oorlogsfilm

Is Paris burning is een Frans-Amerikaanse film uit 1966 van René Clément, naar het boek van Larry Collins en Dominique Lapierre. De hoofdrollen worden vertolkt door Kirk Douglas, Glenn Ford, Gert Fröbe en Yves Montand.

De film Is Paris burning schetst een beeld van de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk, en specifiek de situatie in Parijs tot aan de bevrijding van deze stad in augustus 1944.

De film toont de verzetsdaden die leidden tot de overgave van het Duitse leger, en de belangrijkste personen uit die periode, de Amerikaanse generaal Patton, de Duitse generaal von Choltitz, Jacques Chaban-Delmas, de leiders van het verzet, generaal Leclerc, en vele anderen.

Het einde van de film behandelt het bevel van Adolf Hitler om Parijs te vernietigen alvorens te capituleren, onder meer door de in deze stad aanwezige bruggen en monumenten op te blazen. Generaal Dietrich von Choltitz legde dit bevel naast zich neer en gaf zich onvoorwaardelijk over aan de geallieerden. Hij behoedde Parijs zo voor de vernietiging. De titel van de film is de vertaling van de vraag die Hitler stelde aan stafchef Alfred Jodl, Brennt Paris?.

Niettegenstaande de rolbezetting is de film geen typisch sterrenvehikel geworden, maar eerder een haast documentaire reconstructie van de bevrijding van Frankrijk en Parijs.