‘Inzage in dossier oorlogsmisdadiger Faber mogelijk’

0
487

DEN HAAG – Slachtoffers van de oorlogsmisdadiger Klaas-Carel? Faber en hun nabestaanden kunnen onder voorwaarden inzage krijgen in zijn dossier bij het Nationaal Archief.

Dit heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra (OCW) vrijdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Als de slachtoffers of hun nabestaanden het dossier willen raadplegen om juridische stappen tegen Faber te ondernemen, dan kan de algemene rijksarchivaris een uitzondering maken op het verbod op inzage.

Ze moeten dan wel een concreet en gemotiveerd verzoek om inzage indienen. Volgens Zijlstra zal de algemene rijksarchivaris op zo’n verzoek zo snel mogelijk besluiten.

Verboden

De stukken over Faber liggen sinds 11 jaar in het Nationaal Archief. In principe is inzage verboden, omdat Faber nog leeft. Vorige maand zei premier Mark Rutte al dat gekeken zou worden of ontheffing van het verbod mogelijk zou zijn.

Klaas-Carel? Faber ontsnapte in 1952 in Nederland uit de gevangenis en vluchtte naar Duitsland, waar hij sindsdien als vrij man leeft. Nederland probeert al geruime tijd Duitsland ertoe te bewegen om Faber zijn straf alsnog te laten uitzitten.

bron nu.nl