Inval bij verdachten WO II-bloedbad Oradour

0
522

DORTMUND – Meer dan 60 jaar na het bloedbad heeft de Duitse politie het huis van zes verdachten van de massaslachting in het Franse dorp Oradour-sur-Glane? doorzocht. Dat heeft officier van justitie Andreas Brendel in Dortmund maandag gezegd.

Mogelijk worden de zes mannen aangeklaagd voor moord of medeplichtigheid aan moord. Dat werd maandag bekendgemaakt.

Volgens aanklager Andreas Brendel is het onderzoek eerder dit jaar opgestart na de veroordeling van John Demjanjuk.


Führer-regiment

De 91-jarige Demjanjuk werd in mei veroordeeld voor ruim 28 duizend gevallen van medeplichtigheid aan moord. De rechtbank achtte bewezen dat Demjanjuk bewaker was in het vernietigingskamp Sobibor. Het was de eerste keer in Duitsland dat iemand is veroordeeld op basis van het feit dat hij een bewaker was en zonder dat er bewijzen waren voor een specifieke moord.

De zes mannen naar wie nu een onderzoek is gestart, zijn allemaal 85 of 86 jaar oud. Het gaat om laaggeplaatste leden van de Derde compagnie van het Eerste Bataljon van het ‘Führer-regiment’ dat onderdeel uitmaakte van de fanatieke ‘Das Reich’-divisie. De compagnie was verantwoordelijk voor een bloedbad in Oradour-sur-Glane?, slechts vier dagen na D-day. De divisie vermoordde in het dorp 642 mannen, vrouwen en kinderen.


Spookdorp

De burgers van het dorp werden in schuren en een kerk bijeengedreven. De deuren werden vervolgens gesloten en het gehele dorp werd in brand gestoken. De mensen die niet omkwamen in de vlammen werden doodgeschoten. Slechts een handvol mensen wist te ontsnappen. Het dorp is nog steeds een spookdorp.

Sturmbannführer Adolf Diekmann zou opdracht hebben gegeven tot het bloedbad uit vergelding voor de ontvoering van een Duitse soldaat door het Franse verzet. Diekmann heeft vermoedelijk gedacht dat de daders uit Oradour-sur-Glane? kwamen of er in ieder geval een band mee hadden.

Diekmann kwam korte tijd na het bloedbad om het leven in de strijd, er is dus weinig bekend over de achtergrond van zijn beslissing.

Massaslachting

Twee van de zes mannen die betrokken zouden zijn bij de massaslachting ontkennen. Vier anderen waren om medische redenen niet in staat een verklaring af te leggen. De autoriteiten gaan nu proberen uit te zoeken welke rol de mannen die dag speelden.

“We weten dat alle leden van de Derde compagnie in Oradour waren”, aldus Brendel.

“Vanzelfsprekend hadden ze verschillende functies – sommigen beveiligden bijvoorbeeld het gebied. Het probleem op dit moment is uit te vinden hoeveel ze wisten en wat ze hebben gedaan om de misdaden mogelijk te maken.”

bron nu.nl