Inval bij verdachten bloedbad Oradour

0
554

DORTMUND – Bijna zeventig jaar na het bloedbad heeft de Duitse politie het huis van zes verdachten van de massaslachting in het Franse dorp Oradour-sur-Glane? doorzocht. Dat heeft officier van justitie Andreas Brendel in Dortmund maandag gezegd. Volgens Brendel zijn geen belangrijke bewijsstukken aangetroffen.

De eenheid Der Führer van de Waffen-SS viel op zaterdagmiddag 10 juni 1944 het dorp bij Limoges binnen en doodde bijna alle inwoners. In totaal kwamen 642 mensen om, vooral vrouwen en kinderen. Het bloedbad was waarschijnlijk een wraakactie voor een aanslag van het verzet in Saint-Junien?, dicht bij Oradour, 2 dagen daarvoor. Twee Duitse militairen vonden de dood, toen een spoorbrug werd opgeblazen.

De actie van de politie komt voort uit onderzoek van documenten van de Stasi, de geheime dienst van de vroegere communistische DDR. Daarin werden aanwijzingen gevonden over de zes, die toentertijd 18 en 19 jaar waren. Zij wonen in de deelstaten Noord-Rijnland-Westfalen?, Nedersaksen, Hessen en Brandenburg. De Duitse justitie verdenkt hen van medeplichtigheid aan moord.

Bron telegraaf.nl